Почетна » УНС: Новинарима да се не забрањује присуство јавним догађајима у Гроцкој

УНС: Новинарима да се не забрањује присуство јавним догађајима у Гроцкој

од Други Пишу
0 коментар

Удружење новинара Србије (УНС) протестује због тога што новинарима портала Жиг инфо није дозвољено да присуствују трибини одржаној 8. априла у Општини Гроцка, на којој је говорила министарска пољопривреде Јелена Танасковић, и тражи да се новинарима не забрањује извештавање са трибина које су отворене за јавност, а да се, уколико је потребно да се акредитују, на време обавесте о догађају.

Уредник Жиг инфа Жељко Маторчевић рекао је за сајт УНС-а да су припадници обезбеђења пред почетак трибине новинарима ове редакције забранили да уђу у зграду и показали им обавештење председника ГО Гроцка Драгана Пантелића, које је било залепљено на вратима.

У обавештењу је наведено да су новинари који желе да присуствују догађајима у просторијама градске општине Гроцка „дужни да своје присуство најаве 72 часа пре одржавања догађаја подношењем писаног захтева преко писарнице градске општине Гроцка или обраћањем кабинету председника градске општине Гроцка“.

Немогуће је било, каже Маторчевић, најавити присуство 72 сата пре одржава трибине, када је најава објављена на Фејсбук налогу Општине 55 сати раније.

„Да ће доћи министарка и држати трибину 8. априла званично је објавила инфо служба ГО Гроцка 6. априла у 20.20 сати. Два сата након што смо видели информацију, ми смо послали захтев за акредитовање и проследили га министарству пољопривреде“, рекао је и додао да одговор нису добили.

Уредник Жиг инфа подсећа да су октобра прошле године Пантелићу послали обавештење о акредитацији у којем се наводи да су новинари Жиг инфа заинтересовани да присуствују свим седницама Скупштине, седницама Већа и другим скуповима од јавног интереса.

Председник ГО Гроцка Драган Пантелић рекао је УНС-у да због здравствених разлога не може одмах да говори о овој теми, али да ће то учинити крајем недеље.

УНС подсећа да се у Члану 4 Закона о јавном информисању и медијима наводи да се „слобода јавног информисања не сме повређивати злоупотребом службеног положаја и јавних овлашћења“.

УНС истиче да је важно омогућити слободно извештавање о свим темама које су од значаја за локану заједницу, а ту се свакако убрајају теме из пољопривреде.

Можда ти се свиди

Оставите коментар