Почетна » УО НДНВ, НУНС, Асоцијације медија, АОМ и Пословног удружења Асоцијације независних локалних медија „Локал прес“ донели одлуку о изласку из радне групе

УО НДНВ, НУНС, Асоцијације медија, АОМ и Пословног удружења Асоцијације независних локалних медија „Локал прес“ донели одлуку о изласку из радне групе

од admin
0 коментар

 

Иако су поменута удружења показала озбиљну намеру да се кроз учешће у раду те групе унапреди безбедност и сигурност новинара и других медијских радника, очигледно је да представници институција у тој групи не желе да се суштински баве овим проблемом. Упркос позивима представника новинарских удружења и невладиних организација да група хитно реагује и покуша да спречи опасно угрожавање безбедности новинара редакције Крика из Београда, нико од владиних чланова није реаговао на те позиве.

Напади на истраживачки медиј КРИК, али и континуирани напади на чланове и чланице ових удружења у такозваним медијима који крше сва правила Кодекса новинара Србије, остају без адекватне реакције не само Владе Србије већ и надлежних министарстава, Скупштине Србије али и Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ).

Организована кампања против новинара и медијских радника води ка даљем урушавању медијских и новинарских слобода, али у последњим случајевима чак и до угрожавања физичке безбедности наших колега.

Због горе наведених разлога Управни одбори пет удружења не виде више никакву сврху учешћа у овој радној групи.

Сматрамо да је искључива одговорност институција да створе атмосферу у друштву која неће толерисати нападе на новинаре. Изостанак јасне поруке показује да не постоји искрена намера институција да се катастрофално стање на медијској сцени Србије промени.

Удружења ће без обзира на неактивност надлежних, наставити свим својим капацитетима да ради на унапређењу безбедности и положаја новинара и новинарки у Србији. Осим стручне и психолошке подршке, удружења обезбеђују и бесплатно правно саветовање оним члановима који су угрожени.

Нови Сад, Крагујевац, Чачак, Београд, 13. марта 2021.
Независно друштво новинара Војводине
Независно удружење новинара Србије
Асоцијација медија
Асоцијација онлајн медија
Пословно удружење Асоцијације независних локалних медија „Локал прес“

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар

20 + twelve =