Почетна » Упозорења и честитке поводом Светског дана слободе медија: Пет минута громогласне тишине

Упозорења и честитке поводом Светског дана слободе медија: Пет минута громогласне тишине

од admin
0 коментар

 “Позивамо медијске раднике да се заједно супротставимо отвореним и учесталим политичким и економским притисцима и претњама одговорном новинарству и учинимо све како би унапредили положај и углед новинарства и вратили изгубљено поверење грађана. Темељ професионалног новинарства је слободно и објективно информисање грађана и допринос јавном критичком дијалогу у друштву”, наводи се у прогласу ових удружења.

Одговорни новинари и медији, како наводе, не смеју пристати да јавни интерес подреде пропаганди и апологетици власти и да раде по диктату и за рачун политичких и економских моћника.

У прогласу се подсећа да су Репортери без граница на листи медијских слобода за 2020. годину Србију рангирали на 93. место између укупно 180 посматраних земаља, што у односу на прошлу годину представља пад за три места.

“У извештају Репортера потпуно оправдано се указује да је после шест година вођства Александра Вучића опасно бити новинар у Србији. Критички и истраживачки новинари и медији због свог рада свакодневно су изложени непријатељском третману и нескривеним притисцима пре свега власти па затим и економским изворима. Од увођења ванредног стања због епидемије несразмерно и неоправдано је покушано ограничавање медијских слобода, на шта су реаговале чак и поједине међународне организације и институције које су осудиле Владин покушај завођења званичне цензуре и притиске против новинара и медија.

Потписници прогласа на Међународни дан слободе медија поново указуу и на све дубље сиромаштво новинара и других медијских професионалаца који свој тежак и одговоран посао обављају за понижавајуће плате, најниже међу свим професијама које подразумевају висок ниво знања и интегритета.

“Овим поводом НУНС, НДНВ и Независност понављају и захтев да се до краја расветле убиства Даде Вујасиновић, Славка Ћурувије и Милана Пантића, а налогодавци и починиоци злочина приведу правди. Захтевамо да се расветле и други напади на медијске раднике, као и да се унапреди заштита новинара од свакодневних претњи путем друштвених мрежа”, стоји у прогласу.

УНС: Нови закони и разрешавање постојећих случајева

Удружење новинара Србије је у свом прогласу подсетило на претње притиске и нерешене случајеве убиства новинара, на повећање броја физичких и вербалних напада, притисака, увреда и кампања вређања новинара које не долазе само од центара моћи него и од самих колега.

 

Пет минута громогласне тишине – сајт Инсајдер.нет

“Толико међусобних оптужби и увреда међу новинарима није било од деведесетих година прошлог века”, наводи се у прогласу.

“Овај трећи мај другачији је од свих до сада. Због пандемије вируса корона, медијима, посебно штампаним тираж је драматично пао док су локални медији остали без прихода од маркетинга. Удружење новинара Србије страхује да ће лош економски положај, додатно угрожен пандемијом, довести до отпуштања новинара и гашења медија”, наводи се. УНС је зато захтевао помоћ владе за опстанак медија, дијалог са новинарима и медијима, почетак рада на изради медијских закона, да до промене медијског законодавства Влада јасно да на знање локалним самоуправама да неће толерисати злоупотребе у пројектном суфинансирању медија, да Влада пружи подршку Комисији за истраживање убистава новинара, да Специјално тужилаштво за ратне злочине у Београду и Специјално тужилаштво у Приштини почну да сарађују на расветљавању убистава и отмица почињених над 17 новинара на Косову и Метохији од 1998. до 2005.

У саопштењу Синдиката новинара Србије се указује да је ванредно стање изазвано епидемијом коронавируса додатно показало да медијски радници у Србији имају мале и нередовне зараде, да раде без или са лако раскидивим уговорима, да им је забрањено синдикало организовање.

Додаје се и да медијски радници трпе притиске власти и власника медија да се извештава у њховом, а не у јавном интересу, као и да се новинари хапсе и да им се прети.

НДНВ: Напади на новинаре – угрожавање права грађана

Независно друштво новинара Војводине (НДНВ) поводом Дана слободе медија подсећа јавност да су претње и напади на медијске раднике и медије заправо угрожавање право грађана да буду објективно и правовремено информисани, што је предуслов за остваривање свих осталих грађанских права.

„Хапшење новинара, напади на њих, кампање мржње како у онлајн сфери, тако и свакодневном животу често и у самим институцијама државе, као и уништавање аутономије редакција – само продубљују кризу кроз коју новинарска професија пролази појавом великог броја дезинформација и мера у сузбијању пандемије које се у Србији користе за додатно сужавање слободе новинара“, наводи НДНВ у саопштењу.

Посебно у овим моментима професионално новинарство и новинари који поштују Кодекс новинара Србије су неопходни грађанима и грађанкама, кажу.

НДНВ је позвао колеге и колегинице да се „чврсто држе новинарског кодекса и да упркос притисцима власти и финансијских извора истрају у одбрани слободе говора и права грађана да буду квалитетно информисани“.

Честитка Министарства

Министарство културе и информисања честитало је Светски дан слободе медија свим новинарима и медијским радницима у Србији и позвало их да више пажње усмере на веродостојност информација и да се понашају професионално и одговорно.

Став редакције

Светски дан слободе медија: Када поштовање Устава постане вест за насловну страну

Инсајдер..нет

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар