Почетна » УПОЗОРЕЊЕ Никако не јести храну с поплављених подручја

УПОЗОРЕЊЕ Никако не јести храну с поплављених подручја

од admin
0 коментар

Институт за јавно здравље Ниш апеловао је на житеље подручја која су протеклих дана била поплављена или су још под водом, да не користе за исхрану поврће и воће са својих њива.

Вршилац дужности директора Института, Бранислав Тиодоровић рекао је да сезонско поврће, као и јагодичасто воће с поплављених подручја није безбедно за исхрану.

„Пољопривредна, ветеринарска и санитарна инспекција морају да појачају контролу да се ти производи не би нашли на пијацама“, рекао је Тиодоровић.

Он је истакао да након повлачења воде пољопривредници могу да поново обрадјују земљиште и користе пољопривредне производе који ће стићи током лета или јесени.

„Пољопривредни стручњаци треба да помогну пољопривредницима да што пре припреме земљиште за нове засаде. Пољопривредницима треба помоћи и саветима за обраду земљишта, и за коришћења пестицида“, истакао је Тиодоровић.

Како је нагласио, пољопривредним производјачима у Србији недостаје знање о коришћењу хемијских средстава, тако да многи не знају у којим количинама могу да користе одредјено хемијско средство и када након хемијског третмана могу да уберу поврће или воће.

Тиодоровић је подсетио да је по важећим прописима, за контролу хране у Србији задужена ветеринарска, пољопривредна и санитарна инспекција, док су Институти за јавно здравље задужени само за контролу дечије хране.

Блиц   

Можда ти се свиди

Оставите коментар