Почетна » УПОЗОРЕЊЕ „Србија се пуни избеглицама док суседи затварају границе“

УПОЗОРЕЊЕ „Србија се пуни избеглицама док суседи затварају границе“

од admin
0 коментар

Организација Уједињених нација за избеглице (УНХЦР) упозорила је данас на нагомилавање избеглица и миграната у Србији услед поостравања граничних контрола и затварања граница у суседним државама, које се суочавају са њиховим све већим приливом.

Истичући да скоро 4.000 миграната и избеглица свакодневно улази у Грчку и одлази ка северу, представник УНХЦР-а Адријан Едвардс нагласио је да је криза у порасту, а да се пребацује из једне државе у другу.

Он је додао да строжије граничне контроле, које је прво увела Мађарска, а потом Хрватска, прете стварању уског грла у Србији „која није земља са јаким азилантским системом“, преноси АП.

„Нећете решити проблеме затварањем граница“, рекао је он новинарима.УНХЦР саопштио је да је више од 442.440 особа прешло Медитеран од почетка године док је 2.921 особа погинула том приликом, али је Међународна организација за миграције навела да је тај број нешто већи и да је у питању њих 473.887, односно 2.812.

Портпарол Виског комесаријата УНХЦР-а за регион Централне Европе Бабар Балох позвао је данас Европску унију да пронадје заједнички одговор на избегличку кризу са којом, како је рекао, земље саме не могу да се изборе.

Он је додао да је та организација способна да руководи хуматарним одговором за избегличку кризу, али да недостаје колективна акција на нивоу ЕУ, преноси АП.

Како је истакао, УНХЦР је способан да у року од три дана успостави механизам за долазак избеглица или испразни магацине у Дубаију, Копенхагену и на другим местима.

„Ми знамо како да урадимо посао, али је одговорност, морална и правна, на земљама чланицама ЕУ“, поручио је он истакавши да „државе морају да раде заједно“ на решавању тог проблема.

Тањуг/Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар