Почетна » УСИЈАЛО СЕ У СПЦ Провера рада владика или рушење патријарха

УСИЈАЛО СЕ У СПЦ Провера рада владика или рушење патријарха

од admin
0 коментар

Уколико на Сабору преовлада струја владике бачког Иринеја, која покушава да обустави проверу рада владика, то може довести до рушења патријарха СПЦ.

У СПЦ тренутно је најозбиљнија ситуација у последњих неколико деценија. Владика бачки Иринеј недељама пре Сабора почео је да припрема пуч и око себе окупио групу епископа. Њих 21 од 47 владика, колико чини Сабор, на први дан заседања 14. маја дошли су са потписаном петицијом, а имена „Блиц“ ексклузивно објављује.

Они петицијом траже смену чланова Синода и обустављање процеса разрешења двојице епископа – милешевског Филарета и канадског Георгија. Смену је раније предложио Синод након увида у начин на који су располагали црквеним новцем, опходили се према свештеницима и верницима, али и водили свој монашки живот.

Најједноставније објашњено, уколико двојица владика не буду разрешени а смени се Синод, то ће бити директно супротстављање одлуци патријарха, што води ка постављању питања о његовом ауторитету да управља СПЦ. Како је за „Блиц“ потврдило неколико владика, управо је то намера епископа бачког скривена иза залагања за владике.

Владици Иринеју, за кога је јавна тајна да му је жеља да буде број један, није било тешко да окупи гласну групу. Међу њима има оних који никада не би били владике да није било њега – као што је средњоевропски Сергеј, неки одавно не би били владике попут Пахомија – чији је црквени процес о педофилији зауставио бачки, па до оних преплашених за себе попут банатског Никанора. Група се окупила или због дуга Иринеју или страха од патријархове жеље да доведе СПЦ у ред. Има и владика којима патријарх смета јер их критикује – крушевачком Давиду и нишком Јовану.

– Уместо усвајања дневног реда галама коју су направили довела је дотле да је била борба да се уопште дозволи читање извештаја Синода о владикама Филарету и Георгију. Група ни на то није пристајала што је преседан. Чак и уколико се крше неки прописи при контроли рада, а на чему ова група инсистира, оно до чега се дошло су чињенице – каже за „Блиц“ извор из Патријаршије.

Према сазнањима „Блица“, двојица владика коју брани група око Иринеја бачког живела је расипнички попут плејбоја. Осим бахаћења, расипништва новцем којим су располагали како су хтели, шиканирали су свештенике са породицама, запостављали духовности у својим епархијама.

– Када је почело читање извештаја о владици Георгију, о чему не желим да говорим јер је катастрофално, страсти су се мало смириле. Међутим, питање је у ком правцу ће све тећи. Бачки није ни покренуо пуч да би било кога заштитио, зна он добро… И сам је учествовао у провери рада Константина, брата владике Георгија, и тада му није сметао начин рада Синода – каже за „Блиц“ извор из Патријаршије.

У међувремену од 21 потписа група је почела да се помало осипа. Тако је, према сазнањима „Блица“, владика шабачки Лаврентије почео да прави отклон, а поједини епископи попут средњозападноамеричког Лонгина показали већу љубав према Цркви него млађе владике од којих се очекивало да се успротиве рушењу поретка СПЦ.

Potpisnici peticije

1. kanadski Georgije
2. zapadnoevropski Luka
3. britansko-skandinavski Dositej
4. srednjoevropski Sergej
5. mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije
6. gornjokarlovački Gerasim
7. dalmatinski Fotije
8. banjalučki Jefrem
9. bački Irinej
10. banatski Nikanor
11. sremski Vasilije
12. mileševski Filaret
13. vranjski Pahomije
14. niški Jovan
15. kruševački David
16. šabački Lavrentije
(potpis upitan)
17. valjevski Milutin
18. jegarski Jeronim
19. švajcarski Andrej
20. braničevski Ignjatije
21. moskovski Antonije

Жељка Јевтић     Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар