Почетна » УСКОРО ЋЕ ПРАВА ЈЕСЕН Уживајте у Михољском лету док можете, ево колико ће још трајати

УСКОРО ЋЕ ПРАВА ЈЕСЕН Уживајте у Михољском лету док можете, ево колико ће још трајати

од admin
0 коментар

Михољско лето, са значајно вишим температурама од октобарског просека, задржаће се још десетак дана, те ћемо тек крајем месеца имати временске услове примереније тренутном годишњем добу.

Према речима метеоролога Ђорђа Ђурића, суво, стабилно, топло и претежно сунчано време послужиће нас још десетак дана. Максималне температуре ће бити изнад 20 степени у целој земљи, осим на планинама.

Grafikon pokazuje da nas na kraju meseca očekuje zahlađenje

– Максималне дневене температуре у наредном периоду износиће између 20 и 25 степени, што је значајно изнад просека, у односу на просечне максималне вредности за октобар, које се крећу између 16 и 19 степени – објашњава Ђурић.

Miholjsko leto u oktobru - sezonska prognoza

Јесен – само ујутру

Ноћи и јутра су свежи, те се јутарње температуре крећу од четири до 12 степени, што нас једино подсећа да је јесен, каже наш саговорник. Локално, у котлинама буде и хладније, те је, примера ради, у Лесковцу изјутра измерено свега два степена.

Beograd

У наредним данима ће повремено у кошавским пределима дувати појачан ветар. Међутим, кошава ће бити топлог карактера.

– Захлађење, односно свођење температура на вредности примереније овом годишњем добу очекујемо око 22. октобра, евентуално дан раније, или касније. Тада ћемо ући у период у коме ће дневне температуре изности 15, 16, 17 степени, а јутарње око шест или седам – каже Ђурић.

Lepo vreme poslužiće nas još desetak dana

Он додаје и да је овогодишњи октобар један од топлијих које смо имали, иако је почетак месеца био хладнији, те да ће средња месечна температура засигурно премашити подразумевани просек од 13 степени.

Novi Sad

Ђурић подсећа да је април ове године био најтоплији април од кад се врше метеоролошка мерења у Србији. Током тог месеца просечна температура превазиђена је за пет степени, што је екстремно.

У метеорологији чак и 0,1 степен има значај утицај, иако се грађанима тако не чини, појаснио је саговорник „Блица“.

Kragujevac

Сушни период

Ђурић скреће пажњу на то да је велики проблем за пољопривреднике што већ дужи временски период нема падавина, а неће их ни бити наредних десетак дана, засигурно.

– Земља је изразито сува, и да би се то поправило, потребно је да падне између 20 и 40 милилитара кише по квадратном метру.

Niš

Та количина падавина би се категорисала као обилна, чак и када би пала у периоду од два или три дана, али не би било опасности од поплава имајући у виду колико је земљиште исушено, а на појединим рекама опао водстај.

Обилне падавине у новембру?

У новембру ће температуре такође бити изнад просека, али не оволико изражено као што је случај у октобру.

– Још увек је рано за прецизне прогнозе, али највероватније нас очекују обичне падавине, које би могле чак да представљају проблем – закључио је Ђурић.

Magla

Аларм због магле

Жути метео аларм укључен је данас због магле у југозападној Србији и на Космету, а биће активан и у суботу и недељу, наводи се на сајту Републичког хидрометеоролошког завода. Овај аларм најављује проблеме у саобраћају и видљивост мању од 200 метара, као и неповољан утицај временских услова на хроничне болеснике.

Meteo alarm

Осим упозорења због магле, нема актуелних ни хитних упозорења нити најава, а индекс УВ зрачења биће умерен данас и током викенда.

М. Милојковић  Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар