Почетна » Уставни суд: Ништа спорно у смањењу пензија

Уставни суд: Ништа спорно у смањењу пензија

од admin
0 коментар

Уставни суд Србије оценио је да оспорени Закон о привременом уређивању начина исплате пензија није у супротности са Уставом и потврђеним међународним уговорима, што значи да су пензије смањене – у складу са уставом.

Уставни суд је утврдио да из оспореног Закона следи да се њиме уводе интервентне мере које се предузимају да би се у условима економске кризе очувала финансијска одрживост пензијског система, што значи могућност редовне исплате пензија, наводи се у саопштењу које је објављено на сајту суда.

Како се наводи, Уставни суд је на седници одржаној 23. септембра окончао поступак оцене уставности Закона о привременом уређивању начина исплате пензија и после анализе одредаба оспореног Закона са становишта свих битних навода иницијатора, нашао је да нема основа за покретање поступка за утврђивање неуставности овог Закона и његове несагласности са потврђеним међународним уговорима.

Уставни суд је оценио као значајно и то што највећи број пензионера није обухваћен прописаним мерама, јер се оне не односе на пензионере чија је висина пензије до 25.000 динара, којих према подацима које је Суд прибавио у Републици има више од 750.000.

Имајући у виду и то да у овом тренутку најнижа пензија утврђена у складу са Законом о пензијском и инвалидском осигурању износи свега нешто више од 13.000 динара (при чему је за такозване пољопривредне пензионере најнижа пензија чак око 10.000,00 динара), Уставни суд је оценио да је заштићеним износом од 25.000 динара, у реалним економским приликама у којима се друштво налази, спорним Законом обезбеђено старање о економској сигурности пензионера, а што представља уставни налог из члана 70. став 2. Устава.

Када је реч о пензијама које су обухваћене смањењем, Уставни суд сматра да су основане тврдње иницијатора да пензија која је стечена у складу са законом представља имовину пензионера, али указује да из Устава не произлази гаранција пензијског давања у одређеном износу, јер је ограничење имовинских права, под одређеним условима, дозвољено и према нашем Уставу и према Европској конвенцији за заштиту људских права и основних слобода.

Полазећи од тога да су прописане мере уређене законом, да се Законом не дира у право на пензију, да су мере прописане ради постизања легитимног циља јер је стварање услова за редовну исплату пензија макар и у умањеном износу у општем и јавном интересу, затим да постоји сразмерност у прописивању мера, јер су овим мерама мање погођена лица са нижим пензијама, и с обзиром на то да је реч о мерама привременог карактера, Уставни суд је оценио да се не могу прихватити као основани наводи иницијатора о несагласности оспореног Закона са Уставом и потврденим међународним уговорима.

Тањуг/Вести онлине

Можда ти се свиди

Оставите коментар