Почетна » УСВОЈЕНЕ ПРОМЕНЕ У ЗДРАВСТВУ Сто одсто зараде за родитеље тешко оболеле деце до 18. године, два месеца боловања без комисије

УСВОЈЕНЕ ПРОМЕНЕ У ЗДРАВСТВУ Сто одсто зараде за родитеље тешко оболеле деце до 18. године, два месеца боловања без комисије

од admin
0 коментар
 
Предвиђено је да родитељи имају право на боловање с примањима целе зараде током лечења детета од рака или неког другог тешког обољења до навршене 18. године, а боловање ће морати да обнављају на сваких шест месеци.

До сада су родитељи тешко оболеле деце имали право на 65 одсто личних примања и четири месеца боловања и обично су напуштали посао или добијали отказ како би били уз своју болесну децу.

Новина је и то да ће изабрани лекар моћи да отвори боловање до 60 дана, уместо досадашњих 30 дана, као и да лекари специјалисти могу да упуте пацијента на болничко лечење, а не само изабрани лекар.

Предвиђено је и да они који се три пута не одазову на превентивне прегледе, а за то немају оправдање, морају да плате 35 одсто цене лечења, ако се разболе од болести за коју је био предвидјен скрининг.

Убудуће ће и лекари специјалисти моћи да упуте пацијента на болничко лечење, а не само изабрани лекар.

Предвиђено је и формирање јединствене листе чекања коју ће да води РФЗО.

Уводе се нови основи осигурања за пољопривреднике, за лица која обављају послове јавног бележника и извршитеља, за оне који примају пензију или инвалиднину искључиво од страног носиоца осигурања, односно оне који су стално или привремено настањени у Србији, за жртве тероризма и борце којима је статус утврдјен у складу са прописима о заштити бораца.

Када је реч о Закону о здравственој зашити, пребацује се примарна здравствена заштита на државни ниво, осим апотека које остају у надлежности локалне самоуправе.

Тањуг/Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар