Почетна » УСВОЈЕНО Нових 68 лекова на позитивној листи

УСВОЈЕНО Нових 68 лекова на позитивној листи

од admin
0 коментар

Влада Србије усвојила је нову позитивну листу лекова на коју је стављено 68 медикамената, рекла је в.д. директора Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић.

Она је за данашњу „Политику“ објаснила да стављање нових лекова на листу доводи до снижења цена такозваних паралелних медикамената, као и веће конкурентности међу различитим произвођачима, а самим тим и до сигурнијег снабдевања здравствених установа.

Sanja Radojević Škodrić

На листи су лекови за висок крвни притисак, хормонске поремећаје, ендокринолошка и малигна обољења, пише лист.

– За један лек биће више добављача. А зна се да већа конкуренција доводи до снижења цена – додаје Радојевић Шкодрић.

Она открива да ће се у складу са одлуком Централне комисије за лекове разматрати могућност да се осигураним лицима оболелим од мултипле склерозе и псоријазе приоритетно омогући иновативна терапија на терет средстава обавезног здравственог осигурања.

– У септембру или октобру очекујемо увођење ових лекова, а у ужи избор ушли су медикаменти за лечење поменутих обољења. Уједно ће бити разматрано да још један лек из савремене терапије добију и оболели од најопасније врсте рака коже – меланома – додала је Радојевић Шкодрић.

Добра вест је и да су у неким здравственим установама смањене листе чекања за одређене медицинске процедуре. Увођењем новог софтвера откривено је да су листе биле „надуване“, односно да су се на њима понављала иста имена, преминуле особе, пацијенти који су се пријављивали у више болница…

Ипак, и даље се највише чека на кардиохируршке и ортопедске интервенције, као и операцију катаракте.

План је да се формирају јединствене листе чекања по регионима, како би пацијенти не само мање чекали на интервенцију, већ и да не би морали да путују у удаљене градове. Очекује се да регионалне листе чекања заживе већ крајем године.

Тањуг/Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар