Почетна » УЖАС! УН И НАШИ ЛЕКАРИ УПОЗОРАВАЈУ Побиће нас мутиране бактерије!

УЖАС! УН И НАШИ ЛЕКАРИ УПОЗОРАВАЈУ Побиће нас мутиране бактерије!

од admin
0 коментар

Туберкулоза, сепса, упала плућа, гонореја, инфекције ешерихијом коли почеће да нас убијају јер су постале отпорне на антибиотике! Паника у Уједињеним нацијама.

Туберкулоза, упала плућа, тровање крви и гонореја убрзо ће почети да убијају људе јер се тешко лече постојећим антибиотицима на које су микроорганизми све отпорнији! Ово није проблем само у Србији, већ на целој планети због злоупотребе те групе лекова које смо почели да гутамо као бомбоне. А последице тога су дужи боравак у болници и повећана смртност оболелих од раније излечивих болести.

Како је „Ало!“ недавно писао, Србији управо због тога прети туберкулоза отпорна на све познате лекове на планети, а ако се проблем хитно не реши, упозоравају наши лекари, неће моћи да се обави ни обичан „царки рез“.

Прим. др Ивица Здравковић, специјалиста опште медицине, каже за Ало.рс да ће болести које су раније биле излечиве почети да нас убијају као и пре ере антибиотуика – туберкулоза, упала плућа, сепса, гонореја, али и друге инфекције!

– Ми већ дуго имамо у Србији мултирезистентну туберкулоза која је отпорна на такозвану прву линију лекова. Уместо да се лечи шест месеци то време се продужило на две године, ако се уопште излечи! Пред вратима нам јесте туберкулоза отпорна на све лекове, а у Србији већ имамо резистентне ешерихије коли, клебсијеле, псеудомонасе, протеусе.

Добијамо резултате антибиограма по којима на скоро сваки предложени антибиотик бактерија је отпорна. До овга је довела та наша необична склоност ка антибиотицима. Што чуди, ако се узме у обзир да је то у нескладу са српском општенародном фармако-фобијом. Све је сада проблем. Имам пацијенткињу којој не могу да излечим гнојење унутар коже месецима. Изнова и изнова се само мењају бактеријски сојеви. Излечиш један, дође други. Само се „гађамо“ антибиотицима. Хитно морамо нешто да променимо. У супротном, ни „царски рез“ неће бити могућ – упозорава тај стручњак.

Према његовим речима, најзанимљивије је да су бактерије различитих сојева, као што су ешерихија коли у стафилокока, у стању да да једна другој пренесу информацију како да буду отпорне на антибиотике разменом генетског материјала.

– Требало би одмах да избацимо антибиотике у ињекцијама из примарне здравствене заштите и да се такозвано емпиријско давање антибиотика у односу на његов очекивани учинак на инфекцију дозволи само једанпут, а после тога обавезно да се ураде анализе антибиограма – навео је он.

И његова колегиница прим. др Невенка Димитријевић из Секције опште медицине Српског лекарског друштва, наводи за Ало.рс да је прекомерна употреба антибиотика глобални проблем и додаје да резистентни сојеви бактерија еволуирају прилагођавајући се тренутним условима живота.

– То је потпуно паралелан свет који се развија онако како ми не можемо да знамо, предвидимо и утичемо на то. Отпорни сојеви су преносиви са човека на човека без обзира на то да ли су ти људи пили у свом животу много антибиотика или не. Може да се деси да се у деловима света где људи никад нису попили ниједан антибиотик у животу тако отпорне бактерије пренесу на њих и да они потом имају проблем у лечењу и излечењу болести коју су добили. То је у научном свету познато и о томе расправљамо у медицинским круговима. Увек сам у недоумици да ли је већа штета за пацијента дати му антибиотик па ризиковати резистенцију или оставити га без лекова да се њихов имунитет сам избори са инфекцијом – објаснила је она.

Уједињене нације у паници!

Да је враг однео0 шалу говори податак да је на данашњој генералној скупштини Уједињених нација у Њујорку главна тема антимикробна резистенција на антибиотике. Тамо су се састали светски лидери како би се обавезали да се заједнички боре против те најозбиљније претње по људе на планети. Уједно, ово је четврти пут у историји УН-а да се на Генералној скупштини разматра тема из области здравства.

 

Радмила Бриза, Бриза

Можда ти се свиди

Оставите коментар

twelve − 3 =