Почетна » Вакцинација и добровољно давање крви у кафани, ту је и во

Вакцинација и добровољно давање крви у кафани, ту је и во

од admin
0 коментар

 Амбијент је кафански, али су људи у белим мантилима прави здравствени радници. Они су госте ресторана дочекивали са питањем коју вакцину желе и колико пута су до сада добровољно дали крв. Атмосфера на импровизованим здравственим пунктовима била је позитивна, али и добро позната власницима ресторана „Библиотека код Милутина“, којима је ово седми пут да организују хуманитарну акцију добровољног давања крви.

Стални гости ресторана већ су упознати са хуманитарном праксом познатих угоститеља, па редовно и учествују у акцијама, а у просеку се сваке године прикупи око 160 јединица. Процене здравствених радника су да се за један дан акције у ресторану, обезбеде залихе за четири дана у Клиничком центру у Крагујевцу.

Због пандемије и активне кампање за имунизацију становништва, у „Библиотеци код Милутина“, ове године у „понуди“ је била и вакцина без пријављивања на портал еУправа. Несвакидашња кампања, наишла је на добар одзив, па је током дана прикупљено 159 јединица крви и вакцинисано преко 30 грађана.

Милан Кочовић, дугогодишњи добровољни давалац крви, сматра да је акција добро осмишљена и да би требало да их буде више.

„Ово је сјајно, завршио сам све на једном месту у веома кратком року. Иначе сам планирао да се вакцинишем, а овде сам две ствари урадио одједном, дао сам крв и заштитио сам се од вируса. Све похвале за организацију, требало би да буде што више оваквих места, мислим да би се тада више људи и вакцинисало“, каже Милан.

Са њим се слаже и Југослав Мирковић кога затичемо док попуњава образац за добровољно давање крви. Као вишеструки давалац свестан је значаја стабилних залиха у здравственим установама, посебно током пандемије. Додаје и да му је посебно драго што може да подржи кампању коју организује познати градски угоститељ.

„Ове акције у ‘Библиотеци’ постале су легендарне у нашем граду, али су мени до сада увек измакле, јер су биле у терминима непосредно после мог давања крви на другим местима. Драго ми је што сам део ове позитивне атмосфере и што могу да дам свој допринос“, каже Југослав.

Гулаш и во на ражњу за „враћање снаге“

Док су здравствени радници на импровизованим пунктовима вакцинисали и прикупљали крв добровољних давалаца, мајстори кулинарства припремали су окрепљење за све. По устаљеној дугогодишњој традицији испред кафане се окретао во на ражњу, а ловци припремали гулаш од дивљачи.

Зоран Радовић из Ловачког удружења „Шумадија“ за наш портал каже да после давања крви, за враћање енергије, „нема ничег бољег од доброг гулаша“.

„Ко поједе једну порцију, одмах може још једном да дâ крв“, у шали каже Зоран и додаје да су ловци редовни учесници ове манифестације, као и да сваке године добровољно дају крв у „Библиотеци“. Нада се и да ће масовна вакцинација што пре довести до колективног имунитета, те да ће се и живот нормализовати у свим сегментима.

„Сви једва чекамо да се ослободимо овог страха“

„Већ годину дана сви живимо у страху, а сада смо на корак да дођемо до нормалног живота. Ова година је била тешка за све, па смо вакцинацијом желели и ми да дамо допринос бржој имунизацији’’наводи власница ресторана Љубинка Рашковић, своје мотиве да се уз акцију добровољног давања крви реализује и вакцинација.

Она је задовољна великим одзивом, али искрено признаје да није очекивала толико људи. Истиче и да је радује „гужва“ за вакцинацију, па се нада да ће ускоро људи моћи опупштено и без страха да се друже и излазе, што ће, како је нагласила опоравити и угоститеље који су претрпели велике пословне губитке у претходној години.

Рашковић је истакла и да је цела манифестација организована искључиво из хуманих разлога. Уз вакцинацију и добровољно давање крви, испред ресторана био је постављен и штанд за прикупљање новца за лечење малог Гаврила Ђурђевица, а том акцијом, каже она, координирали су лекари заполсени у крагујевачкој Хитној помоћи.
Директор Дома здравља: Ближимо се колективном имунитету.

Вакцинацију у ресторану подржале су све крагујевачке здравствене установе уз оцену да у протоколима за преглед и евидентирање грађана који се вакцинишу, нема никакве разлике у односу на званичне институције.

„Ово је добар начин да се људи анимирају и вакцинишу у што већем броју“, рекао је др Василије Антић директор крагујевачког Дома здравља, наводећи да се град ближи броју од 40 одсто вакцинисане популације.

Антић очекује да ће почетком јуна у том граду доћи до колективног имунитета, најављујући да то наговештавају и актуелни дневни извештаји из ковид болнице у којој је преполовљен број хоспитализованих у односу на март, а смањује се и број новооткривених позитивних особа на дневном нивоу.

У Крагујевцу је до сада ревакцинисано око 48.000 пунолетних грађана, а акцију имунизације у угоститељском објекту, између осталих својим присуством подржали су градоначелник Никола Дашић, саветница у Влади Србије Славица Ђукић Дејановић, представници МУП-а, угледни привредници и чланови преко 30 удружења и синдикалних организација.

Александра Петровић     Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар