Почетна Друштво Вакцине спречиле румунски сценарио у Србији

Вакцине спречиле румунски сценарио у Србији

од admin
0 коментар

Степен вакцинисаности у Србији је висок, у последње две године чак 91 одсто. Због тога је избегнут румунски сценарио где је неколико хиљада људи оболело од малих богиња, а 17 умрло.

Уплашени последицама, људи у региону тек сада су схватили зашто је важна вакцинација. Државни секретар Министарства здравља Берислав Векић објашњава да је Србија безбедна управо захваљујући редовној вакцинацији деце ММР вакцином.

Овај податак говори у прилог важности вакцинисаности целе популације како би се створио колективни имунитет и тиме допринело здрављу не само вакцинисане особе већ и целе државе.

– Нема места паници. Министарство здравља из дана у дан прати шта се дешава у суседној Румунији и Мађарској, али и Србији – рекао је Векић на конференцији у Институту за јавно здравље „Батут“.

Он је подсетио да је пре две године усвојен Закон о заразним болестима, који предвиђа да је вакцинација обавезна и којим су пооштрене казнене мере, те родитељи који не вакцинишу своју децу морају да плате казну од 30.000 до 150.000 динара.

– Да бисмо избегли епидемије и заразе, 1994. кренули смо са ММР вакцином. Препорука је да више од 95 одсто становништва буде вакцинисано како би људи били потпуно заштићени. Код нас је степен вакцинисаности висок и износи последње две године 91 одсто. Компликације које се могу јавити код малих богиња су енцефалитис и компликације на респираторном систему. Значај вакцинисања је велики, нема опасности код нас од појаве епидемије малих богиња, али може доћи до спорадичних случајева – рекао је Векић.

Он је објаснио да су педијатри из домова здравља до сада пријавили 200 случајева где родитељи нису хтели да вакцинишу децу, али да је проблем превазиђен тако што је родитељима предочен значај вакцинације.

Представница Светске здравствене организације Периле Јоргенсен истакла је да су мале богиње озбиљна, високозаразна болест и да је једина могућа превенција, вакцинација.

Она је рекла да ће та организација у сарадњи са Министарством здравља и Институтом „Батут“ покренути истраживање како би се установило у којим групама је низак степен вакцинације.

– Вакцинација може да спасе живот и најбоља је заштита. Имунизација у Румунији и Мађарској била је испод 95 одсто – рекла је Јоргенсен.

Епидемиолог Института „Батут“ Драгана Димитријевић подсетила је да се деца вакцинишу ММР вакцином (против малих богиња, заушки и рубеола) у другој и седмој години живота, те да је обухват у другој години живота у Србији 81 одсто, а у седмој години 91,1 одсто на територији Србије.

О значају редовне вакцинације говорила је и др Ивана Беговић Лазаревић која тврди да су они родитељи који не желе да вакцинишу децу у великој заблуди.

– Нема научних доказа о повезаности ММР вакцине са аутизмом – објаснила је она.

Ана Ђокић   Блиц

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар