Почетна » Министар рада препоручио да рад недељом регулишу радници и послодавци

Министар рада препоручио да рад недељом регулишу радници и послодавци

од admin
0 коментар

 

Председништва Уније послодаваца Србије Милош Ненезић, председник УГС „Независност“ Зоран Стојиљковић и председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић, Ђорђевић је рекао да мисли да Закон о раду довољно добро регулише рад запослених у Србији и да је послодавац према Закону о раду дужан да радницима за одмор обезбеди један слободан дан недељно.

Синдикална организација из Крагујевца покренула је пре неколико месеци питање рада и плаћања тог рада недељом, а председник Србије Александар Вучић рекао је да се забрана рада тим данима није показала добром у Хрватској и Црној Гори.

Потпредседник Већа Савеза самосталних синдиката Србије (СССС) Душко Вуковић рекао је да је анкета тог синдиката показала да је скоро 100 одсто радника против рада недељом, додајући да то питање треба да разреше представници Владе, синдиката и радника, посебно из разлога што рад недељом није регулисан.

 Према речима председника Синдиката УГС „Независност“ Зорана Стојиљковића то питање треба решити колективним уговором, јер ће, у супротном, то изазвати много спорова.

Средином јануара министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић донео је решење о формирању радне групе чији задатак је сагледавање свих аспеката евентуалне одуке о забрани рада недељом трговинских објеката у Србији.

Према најавама Радна група ће у наредном периоду сачинити анализу ефеката примене одлуке о забрани рада недељом у државама Европске уније које су се одлучиле за тај потез, али ће у обзир узети и различите алтернативне моделе.

Бета/Инсајдер.нет

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар