Почетна » Стевановић: Свако опуштање може нас скупо коштати

Стевановић: Свако опуштање може нас скупо коштати

од admin
0 коментар

 

Он је навео да се, и поред пораста броја инфицираних и оболелих, “може рећи да је крива броја оболелих у оквиру онога што смо покушали да урадимо и што морамо да наставимо да покушавамо и даље”.

Он објашњава да се примећује раст, али да је он линеаран, а не експоненцијалан, што даје довољно времена за примену свих потребних мера у спречавању ширења инфекције и лечењу оболелих.

“Само захваљујући великом раду, напору и ангажовању свих укључених у спровођење мера контроле епидемије и захваљујући поштовању мера највећег броја наших суграђана, успели смо да до сада епидемију држимо под контролом. Ипак, свако опуштање, свако попуштање пажње или неозбиљност могу бити опасни и могу нас скупо коштати”, навео је Стевановић.

Он је поновио да ће детаљне анализе бити рађене када се епидемија заврши и да ће вероватно месецима, ако не и годинама сви доступни подаци бити анализирани.

“Тек након тога ћемо знати где смо све грешили. И то је најбитније да би се грешке исправиле у припремама за неку следећу епидемију, као што смо и ми учили на грешкама свих наших претходника који су се борили са другим епидемијама”, навео је Стевановић.

Он је поновио да је коронавирус с чијом се пандемијом суочава свет и даље непознат.

“Увек се нешто може превидети и увек се може направити неки пропуст. Највише се бојим да новог непријатеља не потценимо и тиме му дамо шансу да ситуацију окрене на нашу штету”, рекао је Стевановић.

На питање када би живот могао да почне да се враћа у нормалу, Стевановић је одговорио да не жели да спекулише датумима.

“То је домен делатности епидемиолога, а ја сам клиничар. За враћање живота у нормалу стећи ће се услови када број новооболелих на дневном нивоу знатно опадне. А то зависи у највећој мери од наше колективне одговорности, која је и лична одговорност. Одговорност за своје здравље, али и за здравље других”, навео је.

Блиц/Инсајдер

Можда ти се свиди

Оставите коментар