Почетна Друштво Због коронавируса попис становништва одложен за шест месеци

Због коронавируса попис становништва одложен за шест месеци

од admin
0 коментар

 

Одлука је донета због неповољне епидемиолошке ситуације која, како је истакнуто, може битно да угрози припреме и теренску реализацију пописа 2021, као најкомплекснијег и најскупљег статистичког истраживања.

РЗС је, наведено је, успео да реализује све до сада планиране активности на припремама Пописа 2021, чија је теренска реализација, у складу са Законом о Попису становништва, домаћинстава и станова 2021. године, предвиђена за април наредне године.

Прецизирано је да је у наредном периоду потребно реализовати низ активности које захтевају директан контакт, како запослених у Заводу са непосредним учесницима у попису (инструкторима, пописивачима, члановима пописних комисија и другим лицима ангажованим за пописивање специфичних категорија становништва), тако и директан контакт инструктора и пописивача са грађанима.

Као најризичније су препознате селекција и обука око 20.000 кандидата за инструкторе и пописиваче, предвиђена за период јануар–март наредне године, као и теренско прикупљање података у априлу 2021, када 15.000 пописивача треба да изадје на терен и да у року од месец дана обиђе сваки стан/кућу и да попише комплетно становништво.

То укључује и лица смештена у старачким домовима, психијатријским болницама, домовима за децу без родитељског старања, студенте и ученике у домовима и интернатима, мигранте у прихватним центрима и друге категорије становништва у колективном смештају које су у већем ризику од заражавања.

Имајући у виду наведене активности и рокове за њихову реализацију, али и неизвесну епидемиолошку ситуацију и опасност од ширења заразне болести током спроводјења пописних радњи, након консултација са епидемиолозима и опсежне анализе различитих сценарија, одлучено је да се Попис 2021. одложи.

Из РЗС-а су навели да су приликом доношења одлуке о одлагању пописа разматране и информације о плановима других земаља које примењују исти метод пописивања.

Став Евростата је да пандемија коронавируса има директан утицај на производњу европских статистика и да је све јасније да се многе државе суочавају са значајним потешкоћама у спроводјењу пописа.

Година која претходи теренском спровођењу пописа кључна је за планирање и тестирање ефикасности система и процеса, што није могло бити реализовано услед ограничења проузрокованих пандемијом, па су из тог разлога Шкотска и Ирска, које су планирале да спроведу попис у априлу 2021, званично су одложиле попис за април 2022.

Остале европске државе разматрају различите сценарије, прилагођавају планове и развијају додатне стратегије за спроводјење пописа, наведено је у саопштењу.

Како је истакнуто, у прилог доношењу одлуке о одлагању пописа је и препорука Одељења за статистику Уједињених нација (УНСД) и Популационог фонда Уједињених нација (УНФПА) који су у контексту негативног утицаја актуелне пандемије, у септембру 2020. издали сет препорука у којима, као најразумније решење, предлажу одлагање пописа у државама које су интензивирале припремне активности.

Одлагање Пописа становништва, домаћинстава и станова 2021. наметнуло је и потребу да се Попис пољопривреде у Србији, који је био планиран за октобар 2021, одложи за 2022. годину.

Инсајдер

Можда ти се свиди

Оставите коментар