Почетна » Већини касирки у Србији није дозвољено седење јер „нико није плаћен да седи“

Већини касирки у Србији није дозвољено седење јер „нико није плаћен да седи“

од admin
0 коментар

 

У тачно 61 одсто трговинских радњи у Србији касирке немају столице, показало је истраживање из периода од новембра 2018. до фебруара ове године, а које је спровело удружење Побуна и објавило на својој Инстаграм страници.
 
Испитивање које је обухватило осам градова Србије и узорак од 1.500 трговачких објеката, показало је да већина надређених у трговинским ланцима у нашој држави мисле да се касирке „не плаћају да би седеле, него да би радиле”.
 
Такође, испитано је 2.120 касирки а њихови одговори су скоро идентични истраживању рађеном на трговачким објектима.
 
Више од половине представника трговачких ланаца, њих 58 одсто, истакло је да су касирке продуктивније ако стоје и да искрено мисле да нико није плаћен да седи него да ради.
 
Они су навели и да у трговини увек има посла, па да тако касирке често истоварају и класирају робу, раде хигијенске послове…
 
Приликом истраживања примећено је да у неким објектима постоје столице али да је употреба „забрањена“ сем за време паузе када је дозвољена у гардероби.
 
Побуна подсећа да ће „Волмарт“, највећи трговински ланац на свету, својим касиркама платити 65 милиона долара јер им није омогућио да седе на радном месту.
 

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

U 61% trgovačkih objekata u Srbiji, kasirke nemaju stolicu i rade stojeći. Ovo pokazuje istraživanje koje je rađeno u 8 gradova Srbije, na uzorku od 1500 trgovačkih objekata u periodu od 05.11.2018 do 10.02.2019. godine. Takođe je ispitano i 2120 kasirki i njihovi odgovori su skoro identični istaživanju rađenom na trgovačkim objektima. Predstavnici trgovačkih lanaca su istakli da su kasirke produktivnije ako stoje i da iskreno misle (njih 58%) da niko nije plaćen da sedi nego da radi. Predstavnici trgovačkih lanaca navode da u trgovini uvek ima posla, pa tako kasirke često istovaraju i klasiraju robu, rade higijenske poslove… Prilikom istraživanja primećeno je da u nekim objektima postoje stolice ali da je upotreba „zabranjena“ sem za vreme pauze kada je dozvoljena u garderobi. Podsećamo da će Volmart, najveći trgovinski lanac na svetu svojim kasirkama platiti 65 miliona dolara jer im nije omogućio da sede na radnom mestu. Pogledajte kasirke ovog 8. marta i oprostite im ako su nervozne ipak su to nečije žene, majke, sestre, ćerke…koje neće sesti na osmomartovsku večeru, već će stojeći provesti drugu i treću smenu. Razumite i štitite jedni druge, to najvredniji poklon za 8. mart može da bude. U Srbiji 08.03.2019. #srbija #trgovina #žene #pobuna_srbije #srećanosmimart #srecanosmimart

Објава коју дели Pobuna (@pobuna_srbije) дана

Ј. З. Т.    Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар