Почетна » Вербић: Мања плата свима који не надокнаде часове; Просветари: Нико нас није звао на разговор

Вербић: Мања плата свима који не надокнаде часове; Просветари: Нико нас није звао на разговор

од admin
0 коментар

Министар просвете Срђан Вербић изјавио је данас да ће свим наставницима који не надокнађују часове бити смањена плата и додао да влада не може да изађе у сусрет захтеву о исплати још једне зараде

БЕОГРАД – Министар просвете Срђан Вербић изјавио је данас да ће свим наставницима који не надокнађују часове бити смањена плата и додао да влада не може да изађе у сусрет захтеву о исплати још једне зараде.

„Два захтева синдиката која се тичу посебног колективног уговора и враћања дела плате за оно што сидникати у страјку нису радили је нешто што и ми желимо да решимо и за то постоје начини“, рекао је министар на РТС-у.

Он је међутим рекао да влада не може да изађе у сусрет у захтеву да се исплати још једна плата просветним радницима.

„То је нешто нашта влада не може да пристане“, рекао је Вербић.

Он је навео да се плате умањују за онај део часова који наставници нису одрадили, али и указао да ће тај новац бити исплаћен само под условом да се часови надокнаде.

„Огроман је број оних који желе да надокнаде часове и ми ћемо се трудити да им то омогућимо и вратимо им тај новац. Нама тај новац у буџету не треба и желимо да буде употребљен за часове“, рекао је Вербић.

Он је додао да ће нови састанак Министарства и синдиката у штрајку бити првог дана после празника.

Упитан како коментарише радикализацију штрајка, он је рекао да не зна шта значи радикализација штрајка.

„Ако то значи да неко неће поштовати законе, то очито није предмет било каквих преговора. Ми не можемо преговарати да ли ће се закон поштовати или не.“, истакао је Вербић.

Он је рекао и да не може штрајк истовремено да иде „и лево и десно“, то јест и у смену радикализације и исправљања грешака, које смо имали до сада.

Упитан да ли ће и завршни испит бити прилагођен новонасталим околностима, Вербић је рекао да нема разлога јер се на овом испиту проверава знање стицано у свих осам разреда, а не само у осмом.

НИКО НАС НИЈЕ ЗВАО НА РАЗГОВОР

Унија синдиката просветних радника Србије је саопштила да данас неће бити преговора између представника Министарства просвете и два синдиката у штрајку јер синдикалце, како се наводи, нико није позвао на разговор.

Како се подсећа у саопштењу Уније у преговоре између тог синдиката, Синдиката радника у просвети Србије и Министарства просвете прошлог петка, 3. априла, укључила се Агенција за мирно решавање радних спорова „због немогућности да са министром просвете воде конструктивне преговоре“.

Представници два синдиката, која су у штрајку и Министарства просвете 6. априла су се састали у просторијама министарства са са миритељем Живком Кулићем када је договорено да ће данас „после додатних консултација, више министарстава у Влади Србије, бити уприличен Анекс Споразума о решавању спорних питања“.

„Као озбиљни људи, нисмо имали разлога да сумњамо у тај договор, али вас обавештавамо да позив нисмо добили и да, самим тим, неће бити састанка непомирених страна. Остаје нејасно, да ли нису извршене потребне консултације или се десило нешто друго, али данас свакако неће бити никаквих преговора“, наводи се у саопштењу Уније.

Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар