Почетна » Весић наложио Градској чистоћи да не довози грађевински отпад код баре Рева

Весић наложио Градској чистоћи да не довози грађевински отпад код баре Рева

од admin
0 коментар

 „Та привремена депонија постоји као таква већ деценијама. Ту је било предвиђено да се гради постројење за прераду грађевинског отпада. Не да се одлаже грађевински отпад, већ да се прерађује како би се добијао материјал од кога се граде путеви“, казао је Весић, а саопштио Беоинфо.

Према његовим речима, Београд годишње има око милион тона грађевинског отпада, а пре осам година било је, како је рекао, око 200.000 тона.

„Наше постројење за прераду грађевинског отпада у Винчи, које се сада гради, моћи ће да преради око 200.000 тона годишње. То значи да је веома важно да се што пре обезбеде нова постројења за прераду грађевинског отпада, јер је то у складу са свим стандардима. У супротном ћемо имати загушен Београд дивљим депонијама зато што ће они који граде морати да тај отпад негде одложе“, казао је Весић.

Он је рекао да ће наредних дана позвати на разговор људе који су се окупљали у Реви, односно невладине организације које се баве заштитом животне средине.

„Позваћу их да бисмо разговарали о тој теми, а такође и зато што желим да чујем шта они предлажу и где по њиховом мишљењу треба да се одлаже грађевински отпад у Београду, јер он ипак негде мора да се одлаже и прерађује. Надам се да ћу чути неке добре предлоге и да ћемо дијалогом доћи до решења. У сваком случају, тамо ћемо поставити рампу и више неће моћи да долазе камиони, али ће Београд веома брзо морати да нађе решење где ће се одлагати, односно прерађивати грађевински отпад. Не можемо да зауставимо развој града и прекинемо изградњу свих станова и свега што се гради зато што немамо где да одлажемо грађевински отпад“, рекао је Весић.

Додао је да „нас чека почетак изградње метроа и самим тим и милиони кубика земље која ће се вадити током изградње, а која такође мора да се одлаже на одређена места“.

Грађани и еколошки активисти данима покушавају да одбране бару Реву, спречавајући камионе да на тој локацији истоварују камионе са шутом. Због тога и кампују у бари Реви, а у недељу су џакове тог отпада однели пред Скупштину града. Они упозоравају да та дивља депонија на левој обали Дунава прети да прерасте у еколошку катастрофу и траже да се она заштити законом као зелена оаза Београда и Србије. То подручје је и станиште птица које је од међународног значаја, а поједине врсте су заштићене европским конвенцијама, наводе активисти.

Њима се придружила и глумица Светлана Цеца Бојковић, а пажњу јавности изазвао је снимак на коме је глумица стала испред камиона како би спречила да на тој локацији буде истоварен грађевински отпад.

Она је за Н1 касније рекла да не мисли да је била храбра када је са „своја 54 килограма стала испред грдосије од камиона“. „Много је добар осећај стати пред камион“, рекла је Бојковић и додала да је била савршено мирна када је то учинила јер „треба имати веру у то да је то добар поступак, то вас држи, то вас води“. „Желим да живим у Србији у којој брутални профит неће диктирати и одређивати наше животе, наше здравље и нашу будућност“, поручила је Бојковић.

Н1 Београд

Можда ти се свиди

Оставите коментар

17 + twenty =