Почетна » ПРИЈАВЕ ОД ДАНАС: Биће рефундиран новац родитељима ђака првог и другог разреда за набавку уџбеника, потребни су ови документи

ПРИЈАВЕ ОД ДАНАС: Биће рефундиран новац родитељима ђака првог и другог разреда за набавку уџбеника, потребни су ови документи

од admin
0 коментар

 

Иако су многе школе већ завршиле набавку уџбеника, а родитељи при крају отплате књига, и њима ће бити уплаћен новац у износу цена уџбеника за српски језик, математику, свет око нас и страни језик.

На сајту Града и Фондације за младе таленте, постоји формулар за онлајн пријављивање, а родитељи ће моћи и лично да предају потребну документацију на Тргу Николе Пашића 6.

– Нећемо чекати да се заврши конкурс, већ како ко буде испуњавао услове, новац ће бити уплаћиван у року од неколико дана – истакао је Горан Весић, заменик градоначелника. – Потребна је потврда из школе да је дете уписано у први или други разред, уз напомену од ког издавача су уџбеници и да ђак не користи бесплатне уџбенике по програму Министарства просвете, очитана лична карта, копија платне картице на којој се види број жиро рачуна.

Рефундацију трошкова за куповину уџбеника добиће 34.000 родитеља, а из градске касе ће за ове намене бити издвојено 190 милиона динара, односно нешто више од милион и по евра.

– Набавка уџбеника за наше ђаке ишла је преко школе и родитељи су већ при крају отплате – каже Драгољуб Гачић, директор ОШ „Никола Тесла“ у Винчи, једне од највећих основних школа у Србији. – Ово је одличан начин рефундације трошкова родитељима на њихов рачун, а не да то иде преко издавача, па да им они враћају новац. Прописано је, иначе, да отплата уџбеника преко школе, мора да буде најмање у три рате. Ђаци уџбенике добијају у јуну или августу, зависи од издавача.

Поред субвнционисања трошкова за куповину комплета основних уџбеника за прва два разреда, од 1. септембра почиње подела таблета за 67.592 ученика трећег, четвртог, петог и шестог разреда, са бесплатним интернетом, као и дигиталних уџбеника. За школе је четвртак био последњи дан за доставу спискова ученика. Како би могли да раде на дигиталним уџбеницима, Град ће купити 6.752 лаптоп рачунара за учитеље и наставнике који предају од трећег до шестог разреда.

НЕ ТРЕБА СЛАТИ ФИСКАЛНИ РАЧУН

ВЕЋИНА родитеља ђака првог и другог разреда, уџбенике набавља преко школе, па је мало оних који са списком књига иду у књижару.

Они који су се, ипак, одлучили да купе књиге у књижари, не треба да достављају фискални рачун пошто се, уз потврду коју издају образовна установа, наводи ког издавача је школа изабрала и која је цена комплета уџбеника.

Б. БОРИСАВЉЕВИЋ     Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар