Почетна » СКРИВА СЕ ИСТИНА О НЕСТАЛИМ БЕБАМА: Виши суд у Новом Саду, у годишњем извештају, о спорној новорођенчади

СКРИВА СЕ ИСТИНА О НЕСТАЛИМ БЕБАМА: Виши суд у Новом Саду, у годишњем извештају, о спорној новорођенчади

од admin
0 коментар

 

Предлог за покретање ових поступака до сада је поднело 116 предлагача, а решена су 22 предмета.

– Осим пропуста у вођењу евиденција у здравственим установама, непотпуни су, необразложени и сумњиве веродостојности и уписи у матичне књиге рођених и умрлих, као уписи и додељивања јединствених матичних бројева новорођенчади. Највећи број здравстевних установа, у периоду када се сумња да су бебе нестајале, није правилно и уредно водио евиденцију, нити је поступао по процедурама, уколико су процедуре и биле прописане – наводи се у судском извештају.

Наводи се да суд тешко долази до лекара, медицинских сестара и других особа која потенцијално имају информације о судбини нестале деце, „не само због протока времена, већ и због других разлога“. У покушајима да испита здравствене раднике, матичаре и друге особе које би могле имати сазнања о несталим бебама, суд се обраћа и полицији, али, како тврди – узалудно.

– Изостаје и сарадња Комисије чије формирање је прописано Законом, јер услед несагласности различитих Удружења грађана и неповерења у рад институција, још није донет ни Статут Комисије, нити је суду Комисија доставила било који податак који би могао бити од значаја – наводи Виши суд у Новом Саду.

Највећи број здравствених установа суду је одговорио да нема архивску грађу, правдајући то објашњењима, „да су баш документи о бебама уништени у поплавама, хаваријама и сличним акцидентима“.

 

Виши суд у закључку извештаја наглашава да је „одговорност читавог нашег друштва да овако потресно људско питање коначно реши“ и да оконча агонију незнања о судбини детета најближим сродницима.

СМРТ БЕЗ ИСТРАГЕ
ИЗВЕШТАЈ апострофира дугогодишњи медицински став „да родитеље треба поштедети бола сахрањивања новорођеног детета, чиме је правдано ускраћивање предаје тела бебе“. Суд је утврдио да није било адекватне и ефективне истражне процедуре да се утврде чињенице шта се са наводно преминулом децом догодило.

УСПОРАВАЊЕ
ИАКО је законом прописана хитност у поступању, тешкоћа у прикупљању података о несталим бебама је много, а суд истиче:

– Паушално је достављање одговора појединих здравствених установа, али и достављање веома обимне документације као што су комплетне књиге протокола порођаја, матичних књига и друго.

Б. Су.    Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар

nineteen − 4 =