Почетна » КОД ЛЕКАРА, ПА ОНДА У ШКОЛУ: Упис у осмолетке почиње 1. априла, очекује се више од 16.000 малих ђака

КОД ЛЕКАРА, ПА ОНДА У ШКОЛУ: Упис у осмолетке почиње 1. априла, очекује се више од 16.000 малих ђака

од admin
0 коментар

 

Педијатријске службе у домовима здравља су се добро организовале, па нема већих гужви и дужег чекања. Прегледи су почели још у фебруару, тако да су многи предшколци већ добили потврду да могу да „уђу“ у учионицу. Родитељи најпре, од изабраног педијатра, треба да узму збирни упут за преглед код специјалиста.

– Прегледе за будуће прваке почели смо пре три недеље – каже др Дејан Јонев, педијатар у ДЗ „Др Симо Милошевић“ на Чукарици. – Са мишљењем очног, ОРЛ, физијатра, стоматолога и логопеда, као и лабораторијским налазом крвне слике и урина, дете долази код педијатра, прима вакцину и добија писмену потврду да је спремно за полазак у школу. Иста се, у електронској форми, шаље школи. Наши физијатри и стоматолози су већ били у вртићима, тако да родитељи нису морали децу поново да воде код тих специјалиста.

Поред личног предавања захтева у образовној установи, и ове године се електронским путем може заказати термин за упис и тестирање детета, покретањем услуге „еЗаказивање“ на порталу „еУправа“. Маме и тате не морају више да доносе документацију за упис.

– Довољно је да родитељ електронски закаже термин, доведе дете у заказаном термину и да код себе има само личну карту – наводе у Секретаријату за образовање и дечију заштиту. – Сва потребна документа школа прибавља електронским путем (извод из матичне књиге рођених, уверење о пребивалишту, уверење о похађању припремног предшколског програма и потврду о обављеном лекарском прегледу, односно лекарско уверење да је дете способно да иде у школу).

Уколико је преглед обављен код приватног лекара, потребно је да родитељ то уверење донесе у школу. Цене се крећу од 6.990 до 8.000 динара, док ММР вакцина кошта око 1.500 динара.

ГЕНЕРАЦИЈА 2015/2016.
ПОЛАЗАК у школу је обавезан за сву децу рођену од 1. марта 2015. до 28. фебруара 2016. године.

Београд има 202 основне школе, а прошле школске године је уписано 16.919 првака, што је око 1.000 више него у 2012. години. Највише их је било у ОШ „Никола Тесла“ у Винчи, око 300.

Б. Борисављевић   Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар