Почетна » УНС: Државна штампарија Борба биће нови већински власник Новости

УНС: Државна штампарија Борба биће нови већински власник Новости

од admin
0 коментар

 

Једна од тачака дневног реда на овој Скупштини је доношење одлуке о истовременом смањењу и повећању основног капитала у складу са одредбама усвојеног Унапред припремљеног плана реорганизације (УППР).

Како УНС сазнаје, вредност акција Компаније „Новости“ због „негативног капитала“, односно због већих обавеза од вредности имовине друштва, биће снижена свим садашњим власницима, док ће Штампарија „Борба“ на основу потраживања која износе око милијарду динара постати већински власник.

Садашњи већински власник Компаније „Новости“ је бизнисмен Милан Беко са више од 60 одсто, Република Србија са око 30 одсто, ПИО фонд са око седам одсто и мање од једног процента поседују физичка лица.

Привредни суд у Београду у јануару 2018. године донео је Решење о усвајању УППР-а Компаније „Новости“ којим се обуставља стечај ове медијске куће.

Компанија од 27. фебруара ове године није више у блокади зато што је на снагу ступио УППР, подсетио је УНС.

У УППР-у пише да је рачун „Новости“ био блокиран од 12. јула 2017, налогом Пореске управе, проузрокован нагомилавањем пореског дуга који потиче од 2009. године и затезне камате која је тај износ знатно увећала.

Како је објавио сајт „Новости“ 2017. године, дуг од 2009. године настао је због неподмирених обавеза према држави, односно због доприноса за порезе и зараде у висини 103 милиона и 25 милиона за неплаћени ПДВ, као и да је тај дуг са каматом износи 284 милиона динара.

УНС наводи да је то петина укупног дуга, који Компанија „Новости“ има према повериоцима.

Према УНС-овим сазнањима, укупни дугови Компаније „Новости“ према 263 повериоца са каматама износе око 1,5 милијарди динара.

Највеће обавезе су према Штампарији „Борба“, која је у већинском власништву државе, а износе око милијарду динара.

Највећим повериоцима дуг ће бити измирен у 120 месечних рата, са почетком отплате одложеним за две године, без камате и валутне клаузуле.

Решењем УППР-а предвиђен је и отпис камата и могућност да највећи повериоци потраживања претворе у капитал „Новости“, што је на дневном реду Скупштине 7. маја када се очекује да уместо Милана Бека, већински власник постане Штампарија „Борба“ а.д.

Бета/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар