Почетна » Агенција: Бранко Стефановић није запослен у ГИМ-у, нема сукоба интереса министра

Агенција: Бранко Стефановић није запослен у ГИМ-у, нема сукоба интереса министра

од admin
0 коментар

 Након извршене провере, закључено је и да куповина наоружања „Крушика“ од стране привредног друштва ГИМ не представља сукоб интереса министра Небојше Стефановића, да не може да утиче на непристрасно и независно вршење јавне функције министра, те да не постоји однос зависности који функционер мора да избегава при вршењу јавне функције, наводи се у саопштењу.

Агенција је, како се наводи, извршила претходну проверу испуњености услова за покретање поступка због повреде одредаба Закона о Агенцији за борбу против корупције.

Установљено је и да Бранко Стефановић није био осигураник привредног друштва ГИМ, наводи се у саопштењу.

У поступку провере Агенција је прибавила је информације од привредног друштва ГИМ д.о.о. Београд, Централног регистра обавезног социјалног осигурања, Регистра правних лицам која се баве прометом оружја, делова за оружје и муниције, Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање, као и Агенције за привредне регистре.

„Имајући у виду да је утврђено да не постоји однос зависности, који би министар Небојша Стефановић, као функционер, требало да избегава при вршењу јавне функције, Агенција није истраживала нити је анализирала формирање цена наоружања на тржишту“, пише у саопштењу

Георгиев: Извештај Агенције за борбу против корупције о Бранку Стефановићу очекиван

Новинар БИРН-а Слободан Георгиев изјавио је да је очекиван извештај Агенције за борбу против корупције којим је утврђено да Бранко Стефановић, отац министра унутрашњих послова Небојше Стефановића, није ни власник нити запослен у ГИМ-у.

Он је рекао да агенција није утврдила да је Бранко Стефановић био у формално правном односу са ГИМ-ом, да из тога следи да министар и његов отац немају везе за тим што ради ГИМ, те је онда такав извештај очекиван.

„Они су утврђивали да ли постоји сукоб интереса у случају Небојше Стефановића и рекли су да нема јер Бранко Стефановић није био са том фирмом у неком формално правном односу. Није имао функцију која је нама позната, нема никакав уговор, то им је послужило да тако кажу“, рекао је Георгиев.

Он је рекао и да чека да види цело решење агенције о том случају.

Ћулибрк: Саопштење Агенције цинизам, понављају Вучићеве речи

Главни уредник недељника НИН Милан Ћулибрк изјавио је да је невероватно шта је Агенција за борбу против корупције саопштила, јер је пре седам дана црно на бело доказано да је Бранко Стефановић, отац министра полиције Небојше Стефановића, био ангажован као правни саветник ГИМ-а.

Ћулибрк је још навео да је „врхунац цинизма“ да Агенција није истраживала цене по којима је ГИМ куповао и продавао оружје јер је то суштина корупције.

Он је рекао да је Агенција проверавала оно што никад нико није тврдио – да Бранко Стефановић није ни власник, ни оснивач ГИМ-а, али није испитала пословне комбинације између власника ГИМ Горана Тодоровића и Бранка Стефановића, а „њих има и било их је и у вези са трговином оружјем и ван тога“.

Према речима Ћулибрка, невероватно је да Агенција губи време и проверава у Фонду ПИО да ли је Бранко Стефановић пријављен или не, а он је формално пензионер.

Ћулибрк наводи да је „Бранко Стефановић радио у Телекому Србија формално и да је у то време ишао у Абу Даби и Крушик, у Ваљеву“.

„Врхунац цинизма је кад Агенција каже да није ни истраживала по којим је ценама ГИМ куповао оружје и по којма је продавао оружје. Па то је суштина корупције. Ако то нису радили не знам шта су радили, они су само покушавали да замајавају јавност и да понове Вучићеве речи из претходног периода – па шта ако је био, па шта ако је одлазио у Крушик и Абу Даби“, рекао је Ћулибрк.

Он је рекао да је знао да ће, на жалост, тако бити, напомињући да је то доказ зашто је Александар Обрадовић морао да се обрати медијима а не институцијама, јер да се њима обратио „можда би прошао још горе него што је сад у кућном притвору“.

„Ово саопштење је потпуно у складу са препорукама премијерке Ане Брнабић својим министрима – шта год вас питали ви одговарајте шта сте наумили. И Агенција је послушала премијерку“, рекао је Ћулибрк.

Нова странка: Саопштење Агенције представља реченицу састављену у Вучићевом кабинету

Нова странка навела је да саопштење Агенције за борбу против корупције о томе да отац министра полиције Бранко Стефановић није ни власник нити запослен у привредном друштву ГИМ, представља реченицу састављену „директно из кабинета председника Србије Александра Вучића“.

Та странка је навела да је ова оцена агенције представљена као резултат рада те агенције, која против таквих случајева треба да се бори, како је истакла, свим расположивим средствима.

„Време је да се активном, доследном борбом овај режим отера у политичку историју, где му је и место, а истрага и правда врате у руке правосудних органа како би сви наведени примери, на челу са дубоко укорењеном корупцијом, заувек остали ружна прошлост једне лепе земље као што је Србија“, наводи се у саопштењу.

Нова странка је истакла да је на Међународни дан борбе против корупције, њихова дужност да „дигну глас против криминала на свим нивоима“ и, како су навели, одупру „системском урушавања државе“.

„Како стога апеловати на грађане, на будуће генерације, да се укључе у борбу против корупције, јер и та, као и свака друга борба, мора кренути од појединца, када живимо под режимом који сличне примере не само што не кажњава, већ криминалци буду награђени местом у врху власти“, упитала је Нова странка.

Та странка је упозорила да је сваки динар „отет корупцијом динар мање у ионако истањеним новчаницама грађана Србије“

Бета/Н1

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар