Почетна » Протест поводом годину дана од паљења куће новинара Милана Јовановића

Протест поводом годину дана од паљења куће новинара Милана Јовановића

од admin
0 коментар

 Протест, који је организовао НУНС, одржан је у Београду поводом годину дана од паљења куће новинара Милана Јовановића из Гроцке и више од стотину напада на новинаре у протеклих годину дана у Србији.

Бодрожић је истакао да се, због одсуства реакције институција које би требало да заштите новинаре и напада највиших државних функционера, ствара атмосфера у којој се професионални новинари повлаче.

Новинар БИРН-а Слободан Георгиев позвао је новинаре у Србији да, „када већ институције не предузимају ништа“, наставе рад на истраживању корупције и малверзација у општини Гроцка због које је Јовановићу запаљена кућа, а за чије паљење је оптужен бивши председник те општине Драгољуб Симоновић (СНС).

Георгиев је додао је у Србији било случајева напада на новинаре који никада нису добили епилог, али је да ниједан није био овако јасан.

Он је позвао новинаре и јавност да изврше притисак на државу да обезбеди кров над главом Јовановићу коме су пре тачно годину дана запалили кућу.

„Симоновић се на суду понаша на начин на који се понашају држава и функционери и новинаре назива рекеташима“, истакао је он.

Новинар Раде Радовановић позвао је младе новинаре у Србији да се боре за истину и чињенице и оценио да ће се тренутно стање у медијима одржати све док је председник Србије Александар Вучић на власти.

Радовановић је позвао јавност да стане у одбрану новинара, „да се не бисмо поново овако окупљали“.

Организатори су истакли да се надају да ће процес против Симоновића који је у току добити епилог који заслужује.

Окупљени и организатори овог скупа су пружили подршку штрајкачима у ЈП „Пошта Србије“ који више дана штрајкују због лоших услова рада, узбуњивачу из „Крушика“ Александру Обрадовићу који је у кућном притвору, као и редакцији НИН-а.

Новинари су носили транспаренте са фотографијама изгореле куће Јовановића на којима пише „Догорело је. Шта чекате?“.

Међу окупљенима су били познати београдски новинари, као и политичари и активисти – председник Двери Бошко Обрадовић, заменик председника Странке слободе и правде (ССП) Борко Стефановић, активисти Удружења „Један од пет милиона“, као и функционери Покрета слободних градјана (ПСГ).

Бета//Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар