Почетна » Вучић није испунио обећање дато ветеранима који „кампују“ испред Председништва

Вучић није испунио обећање дато ветеранима који „кампују“ испред Председништва

од admin
0 коментар

 

Према речима једног од организатора протеста Ненада Станића, председнику Србије су пре 15 дана предочили све ставове и захтеве.

Како је напоменуо, генерално ништа није договорено, осим што је Вучић обећао да ће држава са предлозима изаћи у року од седам дана.

Председник нам је рекао да држава нема пара, а све остало, нематеријални захтеви, да нема проблема, да може све да се реши, рекао је Станић за ФоНет.

Он је указао да нису до данас добили ни испуњење обећања, нити предлог како да се то уради.

Станић је подсетио да су ратни ветерани почели протест пре 118 дана, тражећи бољи статус у друштву.

У међувремену су, како је предочио, прошли све и свашта, од малтретирања и губљења времена, преко покушаја преговора, завлачења и лажних обећања да држава жели да поправи њихову ситуацију.

Једноставно, не желе да са нама разговарају на прави начин. Онда су почеле разне прозивке, напади, лажне оптужбе, чак и претње моткама, разноразне претње људима, и Станићу лично.

На неки начин хоће да зауставе причу која је искрена и часна, нагласио је он и објаснио да ветерани траже да се донесе праведан закон за све учеснике рата.

Како је прецизирао, да буде више поштовања и достојанства према тим људима, али да „то неко упорно покушава да заустави и сруши“.

Ми ћемо бити одлучни да останемо овде колико год је потребно. Видећемо какав ће бити резултат на крају, поручио је Станић.

Говорећи о састанку са Вучићем, он је објаснио да су главни захтеви ветерана саслушани и да се председник Србије, када су говорили о статусу признавања посттрауматског стресног поремећаја, „мало ишчуђавао око тога, неке ствари му нису биле јасне“, посебно око временског ограничења.

Он је напоменуо и да су Вучићу пренели став да борачки додатак, као вид новчаног признања, не може бити социјална категорија, као и да са исплатама треба да се крене одмах и за борце млађе од 60 година.

Причали смо и о дезертерима, сложио се да не смеју да остваре борачка права. Нисмо се сложили око тога да треба да изгубе државни посао. За ресорно министарство је рекао да ништа не обећава, навео је Станић.

Како је нагласио, од обећања да ће ветерани бити позвани у року од седам дана на разговор нема ништа, али су зато почели напади, од којих је један од главних да су учесници састанка ишли тамо да траже нешто за себе.

Станић је рекао да је Вучићу предложио да се оснује канцеларија за помоћ најугроженијим ветеранима, јер представници власти ништа не знају о томе.

Да неко, например, осам година нема струју, или да му падне кров на кући, али да нису наишли на позитиван став.

Држава досад ништа конкретно није учинила, све су празна обећања, указао је Станић.

Ратни војни инвалид Веселин Узелац, који је на Паштрику на Косову остао без ноге, а у протесту је од првог дана, констатовао је да је ипак много пријатније провести четири месеца под шатроима у Пионирском парку, него толико на ратишту.

Услови су пољски, немамо тоалет, користимо оближњи јавни. Користили смо једно време онај у гаражи, па онда он није радио. Тражили смо да нам оставе неки да ради ноћу. Међутим, држава је то одбила. За Нову годину није био проблем да их буде 100, али јесте један WЦ у парку,
прецизирао је Узлац.

Ратни ветерани у свом кампу држе савршен ред, струјом се снабдевају преко агрегата, греју се на дрва која им доносе пријатељи и колеге, алкохол је строго забрањен, а нигде у околини нема ниједног папирића или опушка.

Они ће у суботу у 14:00 часова одржати протестни скуп испред Дома Народне Скупштине, на који ће доћи ветерани из целе Србије, као и њихове бивше старешине.

ФоНет/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар