Почетна » Медији: Војска формира нове јединице, а бројно стање војника исто

Медији: Војска формира нове јединице, а бројно стање војника исто

од admin
0 коментар

 

Како наводи портал Балканска безбедносна мрежа (www.балкансец.нет), у последње време је најављено да ће ВС убудуће уместо једне Специјалне бригаде имати две јединице тог ранга, да ће у Копненој војсци бити формирано неколико нових батаљона у градовима у којима до сада није било војске а да постоји могућност да Ратно ваздухопловство добије нову ескадрилу (јединица ранга батаљона).

„И док се може претпоставити да техника потребна за формирање тих јединица углавном постоји у резерви, и даље је неизвесно да ли ће њихово активирање довести до повећања бројног стања војске. Уколико би се те јединице правиле ‘од нуле’ за њихово формирање би било потребно најмање 2.500 људи.Остаје нејасно како ће тај амбициозни план да се спроведе с обзиром да се у војном делу буџета нигде не помиње повећање бројног стања војске а већ годинама се у медијима појављују приче о недовољној попуњености постојећих јединица“, наводи тај портал у анализи.

Како се наводи, војни врх планира да од батаљона до сада јединствене Специјалне бригаде направи две специјалне бригаде – 63. падобранску у Нишу и 72. у Панчеву, али да би ту могли да јаве не само кадровски већ и проблеми са техником која у овом моменту у ВС једноставно не постоји.

„Транспортни капацитети Ратног ваздухопловства у протеклом периоду сведени су на минимум и српски падобранци су од авиона, до пре само неколико недеља, могли да рачунају на један двокрилни времешни Ан-2 за почетну падобранску обуку. Чак и након што је у погон враћен Ан-26 тешко је рећи да је то довољно да опслужује и постојећи падобрански батаљон, а камоли замишљену бригаду“, додаје се.

Портал је оценио да би проблем донекле могао да буде саниран тиме што је ВС добила неколико хеликоптера Ми-17В5 који су прилагодјени потребама падобранаца али да остаје проблем недостатака авиона, тим пре што су пар година старе најаве да ће руско Министарство одбране донирати два Ан-26 гурнуте у страну и више се о томе не прича.

Копнена војска ће бити ојачана додатним батаљонима који ће бити или новоформирани или активирани од јединица које су до сада биле на најнижем степену развоја.

„Нова јединица бити формирана у Лозници (111. пешадијски батаљон у Првој бригади), затим батаљон брдске пешадије у Прибоју, уз 22. пешадијски батаљон Друге бригаде, који је већ активиран у Пожеги. У Куршумлији, у којој већ делује 37. механизовани батаљон Треће бригаде, биће активиран још један батаљон (38. батаљон) који је до сада био неактивна јединица са свом потребном техником, али са минималним бројем људи у миру за чување припадајуће имовине“, наводи се.

Портал подсећа да је у Нишу формиран и извидјачки батаљон који треба да буде опремљен са три чете извидјачких оклопних аутомобила БРДМ-2С, који су стигли као донација Русије.

Ипак, до сада је стигла само једна чета од десет тих возила а због проблема са транпортом преко Румуније тренутно није познато да ли ће и када стићи остатак најављених возила из те донације.

До промена би могло да додје и у оквиру Ратног ваздухопловства јер има наговештаја да би по пријему беспилотних извидјачких летелица из Кине могла поново да буде оформљена 353. извидјачка авијацијска ескадрила, која је укинута пре 15-ак година када је остала без извидјачких верзија авиона Орао и Миг-21.

Портал наводи да је ВС и до сада имала проблема са попуном активних јединица и подсећа да је и председник Александар Вучић у новембру 2018. године рекао да је број обучених тенковских посада повећан са 65 на око 100, иако војска има више од 230 активних тенкова у употреби.

„Ако неће доћи до пријема нових људи, а нема индиција које указују на то, логика указује да ће то (формирање нових јединица) бити учињено прерасподелом војника из постојећих јединица. Што је потез који ће само умањити њихову попуну“, наводи портал и додаје да је сличне грешке правила и ЈНА која је дозволила да Вараждински корпус рат у Хрватској уместо са 50.000 људи дочека са 1.900 војника и старешина.

Портал је навео да је од Министарства одбране покушао да сазна да ли ће бити повећан укупан број припадника војске приликом формирања нових јединица или ће се оне основати прерасподелом постојећег састава.

Такође је затражена информација да ли ће за потребе нових јединица бити набављана и нова техника и да ли су буџетом предвидјена средства за те намене, али да Управа за односе са јавншћу није одговорила.

Бета/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар