Почетна » Вучић: Сутра од 8х затварамо све границе, а од 12х укидамо међуградски саобраћај

Вучић: Сутра од 8х затварамо све границе, а од 12х укидамо међуградски саобраћај

од admin
0 коментар

 

Вучић је на конференцији за новинаре у Београду рекао да је од увођења ванредног стања на територију Србије ушло 71.180 српских држављана. Многи од њих се, како је рекао, понашају дисциплиновано и одговорно, али има и „катастрофалних изузетака“.

„Пратимо телефонске бројеве италијанске – не прислушкујемо, већ пратимо – да ли се крећу људи са италијанским бројевима у ромингу, и крећу се! Посебно ће полиција да обрати пажњу на поједина насеља. У Београду у појединим насељима имамо велики број људи“, истакао је Вучић и поручио грађанима да се не изненаде ако вечерас у Миријеву или у неким местима источне Србије и Поморавља, буде више полицајаца на улицама.

У наредних седам дана морамо да будемо најозбиљнији, да нам се не би догодило нешто што се догодило у другим земљама. подвукао је председник.

Подсетио је да су у Србији досад регистрована 103 потврђена случајева ЦОВИД-19, и да се у недељама које долазе очекује убрзано повећавање броја заражених.

„Нама је Инфективна клиника у Београду готово пуна, прелазимо на болницу „Драгиша Мишовић“. Људи морају да разумеју, данас је двоје пуштено јер су два пута били негативни на коронавирус – поштујемо правила СЗО, морају бити два пута негативни да би били пуштени. Пуштено је двоје, али нам сваког дана долази много више, период лечења није кратак да бисмо ту битку могли да добијемо. Лекари се држе јуначки, војска и полиција добро обављају свој посао, и верујем да ћемо моћи да помогнемо лекарима да у оваквом темпу наставе. иако су веома уморни“, казао је Вучић и додао да се очекује да сутра још троје пацијената буде отпуштено из болнице.

Стижу стотине нових респиратора

Истако је да је број од 100 и више оболелих важан, јер је то негде тренутак када је у неколико земаља број заражених кренуо да расте геометријском прогресијом.

„Оно што је за наш важно да покушамо да тај раст не буде експоненцијалан, да траје што дуже, али да буде доста нижи. Дисциплина је од пресудног значаја“, истакао је.

Када је реч о апаратима и медицинској опреми, Вучић је казао да је вечерас стигло још седам респиратора шведске производње, као и да се чека још девет из Лајпцига, а у суботу увече још 100 који би дошли као донација Кине.

„Купили смо још 200 клиничких респиратора, не могу да говорим где и како, очекујемо их до уторка“, најавио је председник.

Истакао је да од 1.018 респиратора којима Србија располаже, нису сви слободни, јер су на многима онколошки и плућни болесници, али да ће са новим респираторима који стижу број слободних за оболеле од ЦОВИД-19 бити готово двоструко већи од броја заузетих.

„Већ сам ступио с другим земљама и трговицима у контакт, гураћемо да буде преко 1.000. То је било моје обећање премијерки Брнабић, да ћемо да изгурамо на овај или онај начин“, казао је Вучић.

Рекао је и да су трговински ланци понудли да се два пута недељно организује трговина за пензионере, али биће задржан термин у недељу од 04 до 07 сати ујутро, како би се обесхрабрили да излазе из куће.

„Гледаћемо да што више проведемо изолацију, у ова два дана смо на десетине хиљада живота спасили, и не занима ме шта ко да каже, колико ће ко да ми соли памет о томе да сам зликовац и диктатор, а све то јесам, наш је посао да заштитимо људе и то ћемо да урадимо по сваку цену. Нећу да питам за цену“, поручио је.

Казао је и да људи који долазе из иностранства полицајцима нуде мито да им упишу мање дана излолације, као и да ће један полицајац из Поморавља бити кажњен јер је омогућио излазак једне особе из изолације.

Од петка у подне укида се међуградски саобраћај

Вучић је најавио и потпуно укидање међуградског саобраћаја у петак од 12 часова, односно последњи поласци возова и аутобуса морају да се остваре до сутра у подне и оставља се могућност само аутомобилског међуградског саобраћаја.

„У наредним данима највероватније ћемо донети додатне одлуке о временском проширењу онога што неки називају полицијским часом, а ми забраном кретања. Неће бити од 20х до 5х, него ћемо то време проширити и то ћемо вас обавестити до викенда“, казао је.

Стиже 10 милиона маски

Вучић је рекао и да је неко измислио причу о несташици горива, и да ће ти људи због тога ићи у затвор. НИС је чак од Владе Србије затражио да се допусти извоз нафте из Србије, казао је.

Србија је земља у Европи која има најпуније рафове, рекао је Вучић и поручио људима да не брину за робу.

Најавио је и да ће следеће недеље цела Србија имати маске, и да ће у понедељак увече или уторак ујутро стићи 10 милиона маски.

Маске, како је рекао, производе и домаће текстилне фабрике, али и затвореници и гледаће се, како је додао, да се за оне осуђене за лакша кривична дела нађе нека милост.

Рекао је и да ће два водовода сваког дана правити 45.000 литара раствора за дезинфекцију.

Казао је и да ће запосленима у војном здравству бити повећане плате за 10 одсто.

Замолио је власнике приватних фирми да се у наредна два месеца суздрже од отпуштања радника, и обећао је да ће држава значајно помоћи.

Рекао је и да Влада не може да донесе декрет који се односи на забрану отпуштања у приватном сектору, али обећава помоћ државе приватницима погођеним коронавирусом.

Могућа је и, како је рекао, забрана рада кафића и ресторана, али је напоменуо и да они трпе велике губитке, а придржавају се свих прописаних мера.

Захвалио је привредницима Томиславу Момировићу, Миодрагу Костићу и Ивици Тончеву који су понудили своје хотеле са четири звездице у три града у Србији за смештај пацијената за које евентуално не буде места у болницама због коронавируса.

Казао је и да ће држава гледати како може да помогне нашим држављанима заробљеним на аеродромима у Европи. Проблем је, како је рекао, што се нашим авионима не дозвољава да слете.

Премијерка Ана Брнабић је рекла да је Влада на данашњој седници дала упутство министру спољних послова Ивици Дачићу да ради на повратку српских студената у Србију. Студентима у иностранству је поручула да остану у контакту са нашим амбасадама или са сервисом „Тачка повратка“, и да ће добити упутства чим их буде.

„Већ правимо спискове и онда ћемо гледати како да организујемо тај транспорт авионима Владе Србије“, казала је Брнабић.

Вучић се надовезао и поновио да није проблем у авионима, већ у добијању дозвола за слетање у Европи.

Н1 Београд

Можда ти се свиди

Оставите коментар