Почетна » Ана Лалић: И друге колеге имале информације, особљу КЦВ запрећено отказом

Ана Лалић: И друге колеге имале информације, особљу КЦВ запрећено отказом

од admin
0 коментар

 „У случају Клиничког центра Војводине, мени су подаци почели да стижу од ноћи петка на суботу од три различита извора: двоје лекара специјалиста и једне медицинске сестре. И то је све што ћу рећи о тим људима“, казала је за Н1 новинарка Нове.рс која је у јавност изнела притужбе медицинског особља на стање у КЦВ у који се смештају пацијенти оболели коорнавирусом.

Лалић је истакла да је чињеница да они раде у условима у којима нису заштићени, а који су супротни од онога што су званичне информације које власт даје.

Каже да ние починила ниједно кривично дело па ни ширење панике и поручује да ће наставити да ради као што је радила и претходних 20 година.

Упитана зашто се о тим проблемима не чује више и зашто лекари не изађу јавно да говоре о њима, Лалић указује да ниједна земља није била спремна на пандемију и да све муче слични проблеми, али да је разлика у томе што у Италији, Шпанији, Швајцарској или Немачкој стручњаци признају да имају проблеме, мањак особља, опреме и да им треба помоћ.

„Сви запослени у Клиничком центру Војводине, укључујући и медицинско особље, чистачице и запослене у администрацији, добили су одлуку Управног одбора који је тог дана заседао, где се између пет шест тачака налази и то да ће сви запослени бити санкционисани по цену отказа ако буду на било који начин комуницирали са медијима и износили информације“, казала је новинарка.

Она каже да се нада да су здравствени радници схватили да су новинари на њиховој страни и да су стали иза њих.

„На жалост то није њихова струка, време је да стану и они иза себе и својих колега“, истакла је саговорница Н1.

Лалић је рекла да је новинарски посао тренутно немогуће спровести до краја професионално и истиче да су КЦВ и покрајински секретаријат за здравство остали неми на њена питања, чак и без одговора да неће да одговоре.

На опаску да се често чују одговори да питања треба поставити на конференцијама у Београду, Лалић каже да питања о обуци сестара за рад са новим респираторима нису за председника Александра Вучића и премијерку Ану Брнабић.

„Не улазим у њихово образовање и стручност, али то није тема за њих. Узалудно је да нас усмеравају да постављамо конкретна питања људима који не могу да имају одговоре на та питнаја. То је изговор и покушај власти да се максимално цензурише јавно мнење, несвесни да се тиме чини штету сопственом народу“, оцењује Лалић.

Н1 Београд

Можда ти се свиди

Оставите коментар