Почетна » Истраживање: Лош положај младих у Србији, око 53 одсто жели да оде из земље

Истраживање: Лош положај младих у Србији, око 53 одсто жели да оде из земље

од admin
0 коментар

 

Он је указао да се лош положај младих у Србији бележи и поред развијеног институционалног оквира за питања младих.

Један од аутора истраживања Бобан Стојановић нагласио је да је истраживање рађено од маја до јуна ове године, на узорку од 1.219 испитаника од 15 до 30 година.

Он је констатовао да 63,6 одсто младих из овог истраживања живи у породичном стану, а да мање од 10 одсто има свој стан.

Такође је констатовано да 63,5 одсто младих из овог истраживања не зарађује, а да само 4,8 одсто има плату већу од 80 хиљада динара.

Генерални секретар КОМС Стефан Ђорђевић упозорио је да је само 0,09 одсто буџета Србије намењено за младе, а да 34 одсто општина у Србији уопште не издваја средства за младе.

Истраживање је показало да чак 77 одсто младих у Србији сматра да избори нису били фер, док 76 одсто младих не верује политичарима.

Како је истакнуто, охрабрује податак да је ове године у парламенту 28 младих посланика, што је знатно већи број у односу на претходне сазиве.

Интересантно је да ниједна институција у овом истраживању нема већу оцену од 3, иако И даље највише оцене имају војска и црква.

Носиоци политичких функција – министри, председници Владе, Скупштине и Републике имају најслабије оцене.

Од личности само патријарх Иринеј има оцену изнад 2 у овом истраживању.

Када се говори о Европској Унији, 46 одсто испитаника не подржава улазак Србије у ЕУ, док се за улазак у ЕУ залаже 33 одсто младих испитаника.

Према овом истраживању, Србија би у спољној политици требало да се окрене Русији (30 одсто), ЕУ (21 одсто), Кини (13 одсто), САД (само 2 одсто).

Улазак Србије и било какву сарадњу са НАТО не подржава 59 одсто испитаника, док улазак у овај војни пакт подржава само шест одсто испитаника.

Према званичним статистичким подацима, у Србији је незапослено око 104 хиљаде младих, што је око 20 одсто незапослених, и то је смањење у односу на претходне године, иако је констатовано да велики број младих људи није на евиденцији Националне службе за запошљавање, а један број младих сваке године оде из земље.

Према овом истраживању, 53 одсто испитаника би отишло у иностранство, и то пре свега из економских разлога, што је смањење у односу на неке претходне године.

У КОМС овај пад објашњавању утицајем пандемије коронавируса на путовања И могућности запошљавања у иностранству.

ФоНет/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар