Почетна » Студенти заражени коронавирусом онемогућени да полажу испите у додатном року

Студенти заражени коронавирусом онемогућени да полажу испите у додатном року

од admin
0 коментар

 

Саговорник Н1 подсећа да је Министарство просвете почетком јула послало препоруку Конференцији универзитета Србије (КОНУС) да факултетима предложи одржавање испитног рока за студенте који су услед инфекције коронавирусом били онемогућени да испите полажу у редовном термину.

На основу препоруке ресорног министарства, Сенат Универзитета у Београду, који чине декани свих факултета, донео је 7. јула Закључак којим факултетима саветује мере за функционисање. Тачка 3. тог закључка, у који је редакција Н1 имала увид, препоручује факултетима да спроведу ковид испитни рок за студенте који су били спречени да полажу испит у актуелном року, уз подношење адекватне медицинске документације.

“У складу с тим закључком, Студентски парламент Филозофског факултета постигао је договор са Управом факултета да се ковид испитни рок одржи у периоду од 17. до 22. августа. Одлука о томе усвојена је 10. јула на седници Савета Факултета, а једини проблем могла је да буде чињеница да је у питању последња седмица колективног годишњег одмора. Филозофски факултет, срећом, нема велики број студената заражених коронавирусом, па сматрам да се добром вољом професора тај испитни рок могао одржати”, истиче Радивојша.

Студенти ће бити испитани „негде између рокова“

Три дана након седнице Савета, продекан за наставу проф. др Небојша Грубор издао је обавештење да ће се у периоду од 17. до 21. августа само прикупљати медицинска документација, а да ће студенти бити испитани у “наредном периоду“.

“Представник студената социологије и ја смо након тога разговарали са проф. Грубором и деканом факултета проф. др Миомиром Деспотовићем, у покушају да одбранимо одлуку Савета. На наше питање шта тачно подразумева формулација ‘наредни период’ и кад ће студенти имати прилику да одговарају, проф. Грубор је неодређено одговорио ‘негде између рокова’. Напомињем да већ постоје три утврђена испитна рока од периоду од 24. августа до 1. октобра, у трајању од по две недеље”, каже саговорник Н1 и додаје да ће ти студенти практично имати само право још једног изласка на испит, али не и испитни рок.

Студентски представници су потом разговарали са управницима одељења, за које студент продекан каже да су “показали спремност да изађу у сусрет студентима”.

“Ипак, већ после првих разговора, продекан за наставу је свим управницима послао своје ‘тумачење’ и они су га већином прихватили као саму одлуку Савета. Сваки даљи разговор с њима се завршавао се речима ‘обратите се Управи’, а од тога, како се испоставило, вајде нема”, истиче Радивојша, додајући да су са целокупном ситуацијом упознали и ректорку Београдског универзитета Иванку Поповић.

Продекан за наставу не одговара на упит Н1

Саговорник Н1 закључује да је одлука Савета је преформулисана и прекршена, због чега су, додаје, студенти који су боловали од коронавируса остали ускраћени за своје право на додатни испитни рок.

Објашњење за одлуку да ковид испитни рок ипак не буде одржан покушали смо да добијемо од продекана за наставу Филозофског факултета проф. др Небојше Грубора, који ни после пет дана није одговорио на упит редакције портала Н1.

Никола Којић   Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар