Почетна » Протест бивших радника Застава камиона: Чекамо од државе плате седам година

Протест бивших радника Застава камиона: Чекамо од државе плате седам година

од admin
0 коментар

 

Бивши радници фабрике „Застава камиони“ у стечају, који потражују неисплаћене зараде незадовољни су што Влада Србије, а ни Град Крагујевац, нису испунил цео договор из јуна о намирењу потраживања, него им је исплаћена само једна солидарна новчана помоћ од по 40.000 динара.

„Договорили смо се, а то је био предлог министра привреде Горана Кнежевића, да град Крагујевац уступи радницима две зграде на које је уписао хипотеке, како би њиховом продајом била намирена потраживања радника. То није испунила ни Влада ни градски челници“, рекао је новинарима у Крагујевцу представник радника Милојко Поповић.

Он је рекао да није испуњен ни део договора у Министарству привреде о исплати друге помоћи радницима од по 40.000 динара.

Поповић је казао да су се незадовољни радници самоорганизовали и прошлог петка упали у зграду Скупштине јер траже своја права.

„Из Владе су молили да не идемо на протесте пред изборе (у јуну), а после избора избегавају контакте, тако да смо се одлучили на самоорганизоване протесте, па да видимо докле ћемо“, рекао је Поповић.

Око 500 радника потражује на име неисплаћених зарада 207 милиона динара, што је потврђено и судским пресудама.

„И стечај је проглашен неуставно и незаконито. У нашим решењима о одласку из фабрике лепо пише да када се реши статус фабрике, или се приватизује или крене производња, да ће радници бити намирени. У међувремену, Влада је направила ново предузеће Застава терво, а нас није обештетила“, рекао је Поповић.

Поповић је истакао да радници чекају исплату већ седам година и да после безброј неиспуњених обећања више немају ни стрпљења, ни поверења, већ траже хитну исплату.

Протоколом из 2008. године, тадашња Влада Србије преузела је обавезу исплате свих дуговања према радницима, а представници нове Владе су то прихватили и још једном верификовали 2012. године, подсетио је Поповић.

Казао је и да је стечајем требало да буде обухваћена целокупна имовина, али је издвојена она која је била потребна за ново предузеће.

Додао је да Влада „може да ради шта хоће“, али ће се и радници борити да дођу до својих неисплаћених зарада.

„Град има потраживања по основу неплаћених пореза, а ми тражимо неислаћене зараде и уколико се не договоримо, радници ће наставити окупљања и протесте“, рекао је Поповић и додао да је град незаконито ставио хипотеку на те објекте.

Стечај над фабриком „Застава камиони“ је отворен 2018. године, а током поступка је донета одлука о банкротству.

Стечајни судија Саша Милосављевић је рекао да је у току израда процене имовине стечајног дужника, која би требало да се заврши до краја октобра, а оглашавање продаје у другој половини новембра.

„Највероватније се неће продавати као правно лице, јер нису решени имовинско правни односи, није разграничена имовина, па ће ићи продаја по имовинским целинама, значи она која је неспорно у власништву ‘Застава камиони’, лицитацијом или прикупљањем понуда“, рекао је Милосављевић.

У току стечајног поступка је поднето 800 пријава, а призната су потраживања у износу од 8,5 милијарди динара, што је вишеструко у односу на вредност пописане имовине која изоси више од 330 милиона динара.

Састанак представника незадовољних радника и локалне самоуправе је у току.

Бета/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар