Почетна » Кубат добио отказ на Богословском факултету, каже да иза тога стоји Иринеј бачки

Кубат добио отказ на Богословском факултету, каже да иза тога стоји Иринеј бачки

од admin
0 коментар

 

„Управо ми уручише нешто, што називају отказом. Нема никаквог образложења, само да је то у складу с већ чим. Борба се наставља. Нема предаје, до победе“, написао је Кубат.

У документу који је поделио наводи се да је, на основу овлашћења из извршне одлуке Светог архијерејског Сабора Српске православне цркве, Православни богословски факултет донео решење којим се Кубату забрањује обављање послова наставника на том факултету.

 

У документу се утврђује да се професору не може обезбедити обављање других послова, као и да се решење доноси на основу одлуке Синода СПЦ да је Кубату повучено одобрење за службу учења на факултету.

„На основу овог решења, декан факултета донеће, без одлагања, одговарајуће решење о престанку радног односа професора на факултету“, наводи се у решењу.

Кубат уверен да иза отказа стоји владика бачки Иринеј

Кубат је за Данас рекао да је уверен да иза отказа који му је уручен стоји владика Иринеј бачки, „патријарх из сенке“ који доноси одлуке у име патријарха СПЦ Иринеја, али често и самог Синода.

Тај лист пише да је Синод СПЦ донео одлуку о отказу и професору је уручио преко декана ПБФ, Зорана Ранковића, што је, како пише, противно Закону о високом образовању и Статуту Београдског универзитета.

У документу који му је уручен, а у који је тај лист имао увид, не наводе се разлози због којих се Кубату забрањује рад, а Данас подсећа да је Синод претходно „одузео благослов“ професору да предаје, такође без објашњења.

Кубат није имао увид у ту одлуку Синода, већ му је недавно декан факултета прочитао, наводећи да у њој пише да професор „нарушава углед СПЦ и самог факултета“, али не и како.

Родољуб Кубат је за Данас казао да је о томе обавестио и ректорку Универзитета у Београду, Иванку Поповић, и Заштитника грађана, као и да ће против декана ПБФ поднети кривичну пријаву због мобинга.

Данас подсећа да је Кубат у више наврата и пред Научно наставним већем ПБФ инсистирао да се расветле, а не да се „гурају под тепих“ афере са којима се његов факултет годинама суочава, везане за продекана Владимира Вукашиновића и викарног епископа Стефана Шарића.

„Тражио сам да Факултет апелује на тужилаштво и релевантне институције да се ови случајеви што пре процесуирају, да се организује комисија унутар факултета која ће се тим стварима бавити. Сви трпимо због тога, и факултет и Црква се из дана у дан блате и провлаче кроз медије. Ако нису криви, нек’ се прича заврши. Ако јесу, треба да одговарају. Одуговлачење не одговара никоме“, рекао је Кубат.

Декан ПБФ Зоран Ранковић је на питања Данаса о случају професора Кубата одговорио са „немам коментар“.

Бета/Данас/Фонет/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар