Почетна » Међународни дан детета – „Млади у 2020: ангажовани су и њихов глас се чује“

Међународни дан детета – „Млади у 2020: ангажовани су и њихов глас се чује“

од admin
0 коментар

 

„Моја порука младим људима је да подржавају једни друге и да никада не одустану од инсистирања на променама. Јер ће се промене догодити само уколико гласно и јасно кажемо шта нам недостаје и шта желимо да се промени“, поручила је 17-огодишњакиња Јована Васић, чланица УНИЦЕФ-овог Омладинског одбора.

Током конференције, УНИЦЕФ-а у Србији и Министарство омладине и спорта званично су представили националну волонтерску платформу „Волонтери на мрежи“.

Платформа, којом управљају УНИЦЕФ и Млади истраживачи Србије, повезује организације, институције, спортска удружења и локалне самоуправе са волонтерима ради пружања прилика за волонтирање младим људима широм земље, како за активности које се одвијају преко интернета тако и ван њега, а које могу имати конкретан утицај на њихове животе и активну улогу у њиховим заједницама.

„Велике изазове обично прате и велике могућности. Док људи траже информације, наду и начине да се прилагоде новој реалности, деца и млади широм Србије су се појавили на друштвеним мрежама да покажу пут. Постали су јунаци пандемије – едукују своје вршњаке, хватају се у коштац са лажним информацијама и стигмом, подижу расположење и гласно говоре о будућности у којој желе да живе, започињући тако дуг процес опоравка“, рекла је Дејана Костадинова, директорка УНИЦЕФ-а у Србији.

Изразила је наду да ће ова национална платформа на стратешки начин допринети повећању учешћа младих путем волонтирања.

„Надамо се да ће платформа не само помоћи деци и младима да осмисле нови и бољи свет, већ и да га изграде! То је и суштина Међународног дана детета – акција за децу коју покрећу деца“, изјавила је Костадинова.

Волонтерство је моћан начин да млади људи стекну снажан осећај грађанског ангажмана и да донесу позитивне промене у својим заједницама. Волонтерство представља важан део сваке стратегије која за циљ има смањење сиромаштва, одржив развој и социјалну интеграцију, посебно за решавање проблема социјалне искључености и дискриминације, наведено је у саопштењу.

„Наставићемо да пружамо континуирану подршку младима у временима изазова са којим се цео свет сусреће, јер нам је примарни циљ да млади наставе са својим формалним и неформалним образовањем, стекну потребне вештине, негују своје таленте, али и да имају психолошку подршку. Желимо да млади са нама отворено деле своје идеје и да им олакшамо пут ка напретку. Министарство омладине и спорта подржава низ пројеката који су прилагођени новонасталој ситуацији и којима се подстиче развој и иницијативе младих“, рекао је министар омладине и спорта Вања Удовичић, обраћајући се деци и младима.

Пандемија коронавируса је разоткрила дубоке неједнакости у друштвима широм света у којима су нека деца и млади изложени знатно већем ризику у односу на друге, наводи Уницеф.

„У овом пресудном тренутку у историји, милиони деце немају основну здравствену негу, немају приступ образовању и остављени су без заштите само зато што су рођени у сиромаштву или због њихове етничке припадности, вероисповести или боје коже. Деца никад неће прихватити да треба да се вратимо у ‘нормалу’ након пандемије, зато што знају да ‘нормала’ никад није била довољно добра. Деца притом имају јединствену и изузетну способност да осмисле равноправнији, праведнији и одрживији свет“, саопштио је Уницеф.

На овај Међународни дан детета, Уницеф тражи од влада, партнера и приватног сектора да саслушају децу и да дају приоритет њиховим потребама:

1. Постарати се да сва деца уче, укључујући превазилажењем дигиталног јаза.

2. Гарантовати приступ исхрани и здравственим услугама и вакцине учинити приступачним и доступним сваком детету.

3. Подржати и заштитити ментално здравље деце и младих и стати на пут злостављању, родно заснованом насиљу и занемаривању у детињству.

4. Повећати приступ исправној води за пиће, санитарним и хигијенским условима и решавати проблем деградације животне средине и климатских промена.

5. Преокренути тренд пораста дечијег сиромаштва и обезбедити инклузиван опоравак за све.

6. Појачати активности на пружању заштите и подршке деци и њиховим породицама који су изложени сукобима, катастрофама и расељавању.

Н1 Београд

Можда ти се свиди

Оставите коментар