Почетна » Данас је Сретење, а медвед Миша нам је открио КАД ЋЕ КРАЈ ЗИМЕ

Данас је Сретење, а медвед Миша нам је открио КАД ЋЕ КРАЈ ЗИМЕ

од admin
0 коментар

 

Миша не само да је изашао из јазбине, већ је све време гледао ка небу, што само може да буде добар знак, кажу у Београдском зоолошком врту.
 
На Сретење се, према народном веровању, срећу зима и лето, а од тога како медвед реагује по изласку из своје јазбине могу се прогнозирати и временске прилике. Ако тог дана буде суначно, медведи ће угледати своју сенку, уплашиће се од ње и вратиће се у јазибину, па ће зимски дани трајати још шест недеља. Мишино понашање показало је да неће.
 

Медвед Миша није видео своју сенку, а ветеринар Јожеф Езфед је за РТС рекао да је по изласку животиња покупила храну и, како је казао, неке молекуле из ваздуха.
 
Истиче да има пуно поверење у Мишу. „Јесте да је он тибетански медвед, али је већ дуго овде и зна све наше обичаје“, шаљиво каже Јожеф.
Тибетански медведи су фамилијарни и веома су везани за породицу.
 
Лети се повлаче у планине, а зими се спуштају тражеци погодно место да презиме.
 
И медведи у Јагодини нису видели сенку
 
Ни Медведи у Зоолошком врту у Јагодини, европски мрки медвед и тибетански огрличар, нису јутрос када су се пробудили, видели своју сенку.
 
Било је тмурно и магловито, можда је виде током дана кад сунце огреје.
 
Међутим, то није поуздан знак, јер медведи у ЗОО вртовима и не спавају зимски сан за разлику од својих рођака у дивљини, рекли су Тањугу у ЗОО врту.
 
У ЗОО врту у Јагодини има три медведа, два  европска мрке и један тибетански огрличар, и јутрос су сви били будни, тумарали су кавезима „тражећи ваљда своју сенку“.
 
Температура изнад вишегодишњег просека
 
Сличне су и прогнозе метеоролога. Према најавама Ђорђа Ђурића, до краја фебруара неће бити већих температурних осцилација, а максималне температуре износиће 15, 16 степени. Драстичан пад температуре на нулу или испод ње се очекује само на планинама.
– Средње вредности температуре током фебруара кретаће се око петог подеока, са могућим осцилацијама до 10, 11 степени. Готово је немогуће да температура достигне вредности око 20 степени, али ни да падну испод нуле – казао је Ђурић.
 
Према детаљној прогнози РХМЗ-а, у Србији се очекује март са средњом температуром ваздуха изнад вишегодишњег просека са одступањем од око један степен. Прогнозира се да ће средња максимална температура ваздуха у марту бити од 12 до 14 степени.
Д. Перишић , Тањуг/Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар