Почетна Друштво Да ли су деца у Србији безбедна?

Да ли су деца у Србији безбедна?

од admin
0 коментар

 

Глобална листа је састављена према Индексу прекинутог детињства, и на њој се из земаља региона налазе и Словенија на трећем, Хрватска на 29., Црна Гора на 50., Албанија на 61. и Северна Македонија на 69. месту, пише у најновијем извештају те организације.

Листа се саставља на основу Индекса прекинутог детињства, који говори о томе колико је детињство у одређеној заједници угрожено услед фактора као што су лоше здравље, неухрањеност, искључивање из образовања, дечији рад, бракови малолетника, малолетничке трудноће и екстремно насиље.

На врху листе налази се Сингапур, као земља која најбоље брине о деци, а међу првих десет држава налазе се осам западноевропских земаља и Јужна Кореја.

Централноафричка Република најлошије је позиционирана, а претходе јој, на дну листе, Нигерија и Чад.

Како се наводи, глобални извештај о деци објављује се уочи обележавања Међународног дана детета, 1. јуна и он пореди положај деце у земљама широм света у односу на 2000. годину.

Према извештају, једном од четири детета у свету и даље је ускраћено сигурно и срећно детињство, а деца која живе на подручјима захваћеним конфликтима или која су била присиљена да напустеи своје домове због конфликта су међу најускраћенијима.

Извештај је показао да је према процени у 2000. години 970 милиона деце остало без детињства услед догађаја који су мењали њихове животе, као и да је данас тај број смањен на 690 милиона – што значи да 280 милиона деце широм света има бољи живот.

Вестионлине, Тањуг

Можда ти се свиди

Оставите коментар