Почетна » Централна Србија међу најсиромашнијим регионима у Европи

Централна Србија међу најсиромашнијим регионима у Европи

од admin
0 коментар

 

Региони Србије углавном се налазе међу сиромашнијим европским регионима. Шест места изнад најсиромашнијег налази се регион Јужне и Источне Србије са БДП-ом по становнику од 4.200 евра, а на осмом месту од позади налази се регион Шумадије и Западне Србије са БДП-ом од 4.400 евра по становнику.

На овом нивоу БДП-а углавном се налазе региони Турске и Албаније. Око 50 одсто већи БДП имала је Војводина са 6.600 евра по становнику али је то и даље било у категорији најсиромашнијих региона. Од просека Србије знатно је одскочио Београдски регион са БДП-ом од 11.300 евра по становнику, преноси Данас.

Међутим, када се Београд упореди са регионима главних градова у окружењу не стојимо најбоље. Регион Југозападне Бугарске где се налази Софија имао је БДП пер капита од 14.800 евра, Континентална Хрватска која обухвата Загреб 13.500 евра, а Истанбул 13.700 евра.

Регион Букурешта је направио БДП од 26.400 евра, а Будимпешта 30.900 евра. Регион Прага имао је чак 46.400 евра по становнику. Међутим, када се у обзир узме куповна моћ и цене Праг се налази на чак трећем месту у Европи. Наиме, према паритету куповних снага БДП по становнику Прага износио је 63.900 евра, а изнад њега нашли су се само Јужна Ирска са 74.900 евра и Луксембург са 81.000 евра.

Када се узме у обзир и куповна снага, односно шта све може да се купи у земљи за одређену количину евра и српски региони изгледају боље. Јужна и Источна Србија имају БДП од 8.100 евра по становнику, а Шумадија и Западна Србија 8.400 евра, мада су и даље близу европског зачеља.

БДП по становнику Војводине када се у обзир узму цене износио је 12.600 евра. Београд се по паритету куповне моћи Београд је имао 21.700 евра што је на нивоу Сардиније или Летоније.

Најбогатији региони иза Луксембурга и Јужне Ирске, су Источна и Централна Ирска, затим Бриселски регион, Хамбург, Ил де Франс (у ком се налази Париз) и Обербајерн.

Иначе у апсолутним величинама Ил де Франс је регион који је произвео највећи БДП у Европи – 739 милијарди евра. То је скоро двоструко више од следећег региона Ломбардије са 399 милијарди евра, док је трећи био био Горња Баварска у којој се налази Минхен са 281 милијарди евра.

Данас/Директно.рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар

twenty + sixteen =