Почетна Друштво Блокаде и следеће суботе: „Бунт ће да траје до избора“

Блокаде и следеће суботе: „Бунт ће да траје до избора“

од admin
0 коментар

 

Један од организатора еколошких протеста Миран Погачар позвао је демонстранте који су шетали улицама Новог Сада да се у суботу организовано упуте у Лозницу и пруже подршку мештанима Недељица.

Добар део грађана аплаудирао и да је то конкретизација протеста рекавши да ће, уколико се ништа не промени бити радикализације.

Драгољуб Бакић ФОТО: Принтсцреен

Архитекта Драгољуб Бакић изјавио је за Н1 на блокади у Прељини да је „народ кренуо у бунт, а тај бунт ће да траје до избора“.

– А онда ће главни бунт да буде 3. априла, тада се више неће питати власт шта су њихови следећи кораци, него ће народ да каже шта је следећи корак, јер политика мора да брине о јавном интересу – каже Бакић.

На углу Партизанске и Темеринске у Новом Саду дошло до још једне провокације када је возач покушао да аутомобилом прође кроз грађане, али су га они у томе спречили.

Новосађани су иначе кренули у велику шетњу улицама, а прво је умало дошло инцидента када су возачи аутомобила кренули на окупљене на раскрсници, али су их демонстранти заобишли и наставили својим путем.

 

Око сто Ужичана, саобраћај ка Златибору и Београду, блокирало је на ужичком Ложионичком мосту. Блокада је трајала око сат времена, након чега су се окупљени грађани разишли, а саобраћај који је на овом путном правцу данас интензивнији него иначе, поново је успостављен.

 

https://twitter.com/CuvariVatre/status/1477979078103810051?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1477979078103810051%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fdirektno.rs%2Fvesti%2Fdrustvo-i-ekonomija%2F391051%2Fblokada-srbije-protest-rio-tinto.html

Блокирана је била и Газела у Београду, коју је око стотинак грађана, за разлику од осталих локација блокирало на само десетак минута.

Блокиран је био и мост у Шапцу. Ту је, како јавља репортер Н1, стотинак грађана. Дошло је и до мање расправе између возача аутомобила, једне жене и окупљених. Она је одустала од проласка након мање вербалне расправе.

Блокада Брезјак ФОТО: Принтсцреен

На улице су у великом броју изашли и Новосађани који су блокирали раскрсницу код Футошке пијаце тачно у 13 часова, како је и било најављено. А блокирана је и у Београду Газела.

Блокада у Лозници ФОТО: Принтсцреен

У Прељини код Чачка почела је блокада пута и више десетина Пожежана и Косјераца сада је у Песку блокирало магистралне саобраћајнице ка Пожеги, Косјерићу и Ваљеву. Блокада ће, како кажу учесници, трајати до 16 часова.

Блокаде данас на осам локација ФОТО: Принтсцреен

Локације за које се зна где ће бити блокаде су: Горње Недељице – Брезјак, Нови Сад – раскрсница код Футошке пијаце, Пожега – пут Пожега/ Косјерић у месту Песак, Ужице – Златиборски пут код Ложионичког моста, Прељина – код пешачког моста, Шабац – нови мост на Сави, Лондон – испред канцеларије Рио Тинто, Врњци – кружни ток, Врбас – код Витала.

Како су из СЕОС-а већ најавили, прво ће блокирати путеве на три сата, а после и дуже и шире, све док, како су истакли, председник Србије не повуче Уредбу и не склони Рио Тинто из Јадра и Србије.

– Нама нема назад, а ни свима вама, јер Србија је једино што нам је остало. Ми нисмо политичари, већ обичан народ који не жели руднике литијума у својој близини. Станите уз нас да будемо народ достојан својих предака. До победе – навели су у недавном саопштењу.

Директно.рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар