Почетна » Предложене нове мере: Баште кафића могу да раде, теретане и продавнице до 22х

Предложене нове мере: Баште кафића могу да раде, теретане и продавнице до 22х

од admin
0 коментар

 

Услови за рад објеката биће прецизно дефинисани током викенда, нагласио је Гојковић.

Како је рекао, Влади Србије ће бити предложено и да се радно време услужних делатности, прехрамбених продавница и теретана продужи до 22х.

„С обзиром да смо имали проблем да се у краћем периоду више људи скупља у затвореном простору где је то дозвољено, од понедељка ће радно време свих објеката продужити на максимално 22х, да би се у што већем временском интервалу људи окупљали, да се не би груписали“, објаснио је.

Све мере почињу да важе од понедељка.

О раду тржних центара, како је рекао, разговараће се током викенда и почетком следеће недеље.

„Да видимо у којој мери и како им омогућити да се и они укључе у рад“, додао је.

Гојковић је навео да је полицији наложена строжа контрола граничних прелаза, односно да нико у Србију не може да уђе без ПЦР теста или потпуне вакцинације.

Што се тиче ученика основних и средњих школа, они и даље остају на онлајн настави, рекао је Гојковић.

Гојковић је казао и да је ситуација са короном и даље ванредна.

„Ситуација у вези са коронавирусом је ванредна, број новозаражених се зауставио на неким великим бројевима што није епидемиолошки добро, али са повећањем броја вакцинисаних грађана, видимо да се полако та ситуација побољшава“, изјавио је Гојковић.

Забрињава, међутим, да имамо велики број тешко болесних људи у болницама, да је здравствени систем преоптерећен и на томе ће се, наводи Гојковић, инсистирати у наредном периоду.

„Најважнија ствар је да имамо више од 25 посто пунолетних грађана који су примили прву дозу вакцине, а пређен је и праг од милион грађана који су примили обе дозе. Вечерас би у Србију требало да стигне први контингент вакцина из Ковакс програма, и то 56.000 доза АстраЗенеке, од понедељка имамо уверење да ћемо добити пола милиона кинеске Синофарм вакцине, а стиже и 106.000 Фајзерове вакцине по договореном континуитету“, нагласио је Гојковић.

Гојковић је рекао и да је код око 700.000 грађана прошло више од три недеља од ревакцинације, те да се они сматрају потпуно имунизованим.

„Уколико број грађанства који се вакцинише буде растао, све мере ћемо сукцесивно смањивати, до тренутка док не добијемо оно што нам је најпотребније, да се вратимо нормалном животу и раду“, рекао је Гојковић.

Кисић Тепавчевић: Путовања уз мере превенције

Чланица Кризног штаба, министарка Дарија Кисић Тепавчевић, изјавила је на питање да ли је безбедно путовати у време пандемије, да уколико се то чини, обавезно је придржавати се свих мера.

„Да ли путујете или не, све се своди на исто, да где год се налазите, треба да се придржавате мера превенције и избегавате окупљања у затвореним просторима. Прелазак границе није посебан фактор ризика уколико се придржавате мера“, казала је.

Како је објаснила, епидемија траје више од годину дана и постоји потреба да се обављају различите приватне и пословне активности.

„Али, али где год да се налазите, морате да поштујете основне принципе спречавања заразе. То је једно универзално правило које морамо да применимо на све сегменте зивота“, рекла је Кисић Тепавчевић и позвала све грађане који се до сада нису вакцинисали, да то и учине.

Кисић Тепавчевић је изјавила и да је, са трећином пунолетних грађана који су ревакцинисани, Београд „на добром путу“ да буде један од првих градова у Србији који ће створити епидемиолошку баријеру за ширење коронавируса.

Министарка је оценила да Србија треба да следи пример Израела када је у питању имунизација становништва.

 Н1 Београд

Можда ти се свиди

Оставите коментар

four × 4 =