Почетна » Мештани Горњих Недељица који су продали куће нису сигурни да ли ће се враћати

Мештани Горњих Недељица који су продали куће нису сигурни да ли ће се враћати

од admin
0 коментар

 Они су рекли да су новац од продаје потрошили куповином кућа на другим локацијама и да је већина кућа које су продате оштећена, јер су на њима поскидани кровови и столарија и да су их киша и снег оштетили.

Влада Србије је у четвртак укинула Уредбу о Просторном плану подручја посебне намене, којим је Рио Тинту била омогућена реализација пројекта „Јадар“ о отварању рудника литијума, а тиме и сва решења и дозволе, а уговор о експлоатацији није ни био потписан.

Влада је укинула и Радну групу која је требало да помогне Рио Тинту у спровођењу те инвестиције. Председница Владе Ана Брнабић је, образлажући ту одлуку, рекла да Рио Тинто није пружио довољно информација ни мештанима ни Влади Србије о пројекту „Јадар“.

Радомир Филиповић из Горњих Недељица рекао је да је од 52 куће у том селу продато 48 и да два власника имања на тој локацији воде спор са Рио Тинтом, а да два власника нису желела да продају имање.

„Продао сам недавно кућу и земљу, укупно 3,3 хектара, након преговора који су започети 2017. године. Дуго је трајао тај процес. Рано је говорити о томе да ли је могућ повратак, одселио сам се девет километра даље“, рекао је Филиповић.

Он је рекао да је Рио Тинто заслужио раскид сарадње без обзира што се, како је рекао, не разуме у ваљаност њиховог пројекта.

„Компанија је сама кумовала да се тај пројекат заврши како се завршио, пуцали су себи у ногу, мада је било много политике и лажи око пројекта и лажне забринутости посланице Европског парламента Виоле фон Крамон за Горње Недељице“, рекао је Филиповић.

Додао је да се свест код мештана пробудила када су, после усвајања Просторног плана подручја посебне намене, схватили да ће се у том селу лоцирати депонија.

Филиповић је рекао да није све било „црно, а ни бело“ и да је власнику, који се жалио на уништено земљиште због бушотина и тражио рекултивацију, Рио Тинто испунио тај захтев.

„Највећу одговорност за завршетак пројекта на начин како је завршен сноси држава, затим Рио Тинто“, рекао је Филиповић.

Горан Јездић оценио је да је компанија Рио Тинто била некоректна према њему, јер када му је исплаћивала вредност куће рачунала је поткровље са терасама као таван, због чега је и цена била мања за око 20.000 евра.

„Дао сам кућу и хектар земље и за тај новац купио кућу и десет ари земље. Сада и када бих имао новац да откупим своју кућу и вратим се, не знам како бих живео тамо, јер су око мог домаћинства рушевине и нема људи. Куће су упропашћене, јер је Рио Тинто неким мештанима који су их продали дозволио да скину кров, а мени само да изнесем намештај“, рекао је Јездић.

Према речима Зорана Шакића, који је Рио Тинту продао домаћинство, сада је тешко да се у Горње Недељице врате и они који би желели јер немају новца за нову куповину.

„Ако би била прихватљива продајна цена, вратио бих се, јер сам тамо закупљивао земљу и обрадјивао“, рекао је Шакић.

Бета/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар

five + thirteen =