Почетна » Покрет 1 од 5 милиона: Еко убиство – помрле рибе, исушен део корита Злотске реке

Покрет 1 од 5 милиона: Еко убиство – помрле рибе, исушен део корита Злотске реке

од admin
0 коментар

 

Недељковић је истакла да је у последњих месец дана примећен велики губитак воде у Злотској реци која протиче кроз села Злот и Сумраковац, а да је за само један дан водостај на извору код Злотске пећине опао за чак два метра.

“Ниво воде у Злотској реци из тренутка у тренутак све више опада. Сведоци смо убијања једне реке, то је незапамћени злочин! Низводно од села Сумраковац, корито је потпуно суво. По голом камењу лежи помрла риба, међу којом су и заштићене врсте: поточна пастрмка, потична мрена, пругаста уклија… Злотска река, некада чиста планинска река, данас личи на раскомадан леш! Знамо ко су лешинари, а верујемо да ће их ускоро стиц́и и заслужена казна”, истакла је Недељковић, наводи се у саопштењу.

Недељковић је казала да постоји оправдана сумња да се из Злотске реке врши прекомерно испумпавање воде за потребе кинеске компаније Зиђин у Бору, додаје се у саопштењу.

Мештани сумњају, навела је она, и на извођење истражних бус̌отина од стране неких страних компанија које испитују места за потенцијалне нове руднике бушењем и до 600 метара у дубину.

“Градоначелник Бора каже – ‘то је зато што заливате баште!’ Прећутао је то да се из извора Злотске реке вода испумпава и пребацује у Борско језеро, како би Зиђин имао довољно воде да копа све више и све дубље! Важно је да страни инвеститори имају довољно воде, а наш народ може да остане као и ова јадна помрла риба – потпуно на сувом ”, рекла је Снежана Недељковић, наводи се у саопштењу.

Она је подсетила и на то да је на овој реци планирана изградња неколико мини хидроелектране, те да се мештани Злота и Сумраковца већ две године боре да једина незагађена река на територији Бора не заврши у цевима, што би угрозило водоснабдевање целог округа. Прва мини хидроелектрана почела је да се гради узводно од Сумраковца, са спорном грађевинском дозволом, донетом мимо свих процедура и противно мишљењу Завода за заштиту природе, наводи се у саопштењу Покрета „1 од 5 милиона“.

“Прво мини хидроелектране мимо свих прописа, а сада и испумпавање воде. Неко се озбиљно намерио да Злотску реку дословце убије, а људе остави без воде. Ово је злочин против човечности – систематски и организован. И за то ће морати да одговарају”, поручила је Недељковић и позвала грађане Србије да солидарно стану у одбрану како Злотске, тако и других река широм Србије, закључује се у саопштењу.

Н1 Београд

Можда ти се свиди

Оставите коментар

twenty − 1 =