Почетна » „ВИ СТЕ ДИВНИ, АЛИ МИ БОЛЕСТ ДЕТЕТА НЕ ТОЛЕРИШЕМО“ Млада мајка (27) пријавила се за посао, уследио је СКАНДАЛОЗАН ОДГОВОР ДИРЕКТОРКЕ

„ВИ СТЕ ДИВНИ, АЛИ МИ БОЛЕСТ ДЕТЕТА НЕ ТОЛЕРИШЕМО“ Млада мајка (27) пријавила се за посао, уследио је СКАНДАЛОЗАН ОДГОВОР ДИРЕКТОРКЕ

од admin
0 коментар

 

Овај СМС добила је С. Л. (27), млада мајка, када је након трудничког боловања конкурисала за посао у једној приватној београдској фирми, специјализованој за трговину грађевинским материјалом.
 
Иако је успешно прошла све кругове интервјуа и одрадила неплаћени пробни рад, ову младу жену сачекао је хладан туш тек неколико дана пред ступање у радни однос – квалификована је, али непожељна као радник јер је мајка!
 
– Већ скоро десет година радим на одговорним позицијама, била сам асистент у канцеларијским пословима, затим сам радила у администрацији, као помоћник директора… У међувремену родила сам дете, а сплетом околности сам остала без посла одмах по повратку са породиљског боловања. Већ неко време у потрази сам за сталним запослењем и на разговорима сам се сусретала са разним људима и питањима попут „да ли планирате децу“, али ме је последње искуство оставило без речи – почиње своју причу за „Блиц“ С. Л.
 
Она је, наиме, конкурисала за радно место административног радника/књиговође у једној приватној фирми у Београду (име фирме познато редакцији).
 
„Дочекала ме је директорка, такође мајка“
– У послу сам увек врло професионална, никада не разговарам о породици, али овог пута дочекала ме је жена, иначе директор, која је такође мајка, и то троје деце, тако да смо размениле неколико реченица на ту тему. Ни у једном моменту то што сам млада мајка није представљало проблем. Или сам ја бар тако мислила – искрена је наша саговорница.
 
На разговор за исти посао дошло је неколико кандидата, али се директорка одлучује за С. Л. Како јој је све деловало коректно и услови су били прихватљиви, договорено је да од првог марта почне с радом.
 
– У више наврата одлазила сам у ту фирму, на по четири, пет сати, како би ме директорка увела у посао. Ти састанци су обично били викендом. Редовно сам долазила, само сам једне недеље замолила да састанак заказан за четвртак померимо за викенд, јер ми је дете у вртићу покупило озбиљан стомачни вирус. Тада је уследила врло непријатна преписка – прича нам С. Л.
 
Наиме, директорка ју је питала да ли има неког ко ће јој убудуће чувати дете када је болесно или мора она.
„Морам да знам, јер је у фирми напето, ни ја не остајем када су болесни, јер не могу. Сада смо у проблемима и не можемо бити хумани, очекујемо да се сваки дан ради и зато те питам, морам да знам да се ово сад десило и да неће бити таквих ситуација“, пише у порукама које је добила С. Л.
 
– Објаснила сам да је разумем, те да је код нас у породици муж „прва линија одбране“, а да сам ја последња опција када нико други не може. Мислила сам да ће с разумевањем то прихватити, јер је и сама мајка троје деце – прича наша саговорница.
 
Међутим, у следећој поруци упитала је С. Л. да ли уколико дете добије богиње, 15 дана неће радити њен супруг, а затим 15 дана неће она доћи на посао.
 
– Остала сам без текста када сам прочитала поруку, али сам опет смирено објаснила да бих се у таквим ситуацијама прво консултовала са њом – каже С. Л.
 
Иако је на моменат помислила да су пронашле заједнички језик, порука која ју је сутрадан у цик зоре сачекала демантовала је све.
 
„Јако ми је жао, нисте кандидат који ми је потребан, пошто ми не можемо да толеришемо да се не дође на посао. Дивна сте особа и надам се да ћете наћи неког ко има хуманије услове, ми засада нисмо у могућности да будемо пуни разумевања. Срећно“, написала је директорка у поруци.
 
– Ово је потпуна дискриминација једне жене, кршење основних људских права. За десет година радног искуства, била сам само на трудничком боловању, али то је изгледа неважно, јер ако сте мајка, нисте пожељни радник – закључује С. Л.
Андриана Јанковић   блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар

eighteen + 13 =