Почетна » Вируси харају Србијом, ево како да их победите

Вируси харају Србијом, ево како да их победите

од admin
0 коментар

Сезона вируса и прехлада у пуном је јеку, а велики број грађана у целој земљи због болова у грлу, малаксалости или стомачних тегоба тражи помоћ лекара.

– Са појавом хладних дана појављују се и вируси и прехладе. Симптоми који се јављају код пацијената који имају респираторне вирусе су кијавица, кашаљ и искашљавање, гушобоља, малаксалост па и температура. Стомачни вируси изазивају ретку столицу, нагон за повраћање и мучнину – објашњава др Бранка Лазић, начелник Опште праксе београдског ДЗ „Стари град“.

Иако се најчешће ови вируси јављају одвојено, некада се могу и преплитати, па се немојте изненадити ако имате и једне и друге симптоме.

– Кашаљ је најјачи увече и ујутру приликом буђења. Праћен је и температуром, углавном не вишом од 38,5 степени. Родитељи су се жалили како им деца често повраћају током ноћи – каже др Дејан Јонев, педијатар ДЗ „Чукарица“, и додаје да је ова врста вируса праћена главобољом, губитком апетита и малаксалошћу.

Стомачни вируси трају три до четири дана, уколико се пацијент придржава дијетских препорука доктора, док респираторни вируси трају нешто дуже, те вас могу ломити и до десет дана.

– Благу температуру не треба скидати, јер ће захваљујући њој вирус брже отићи. Препоручује се уношење доста течности, чајева, користити пастиле против болова у грлу и евентуално аналгетик уколико осећате болове у мишићима – објашњава др Лазић.

Током прошле недеље у Београду респираторне инфекције дијагностиковане су код 15.974 пацијента, према подацима Градског завода за јавно здравље.

– Од почетка септембра број оболелих расте. Прошле недеље смо имали за 10 одсто више оболелих него недеље пре, а то је дупло у односу на прву недељу септембра, када су се респираторне инфекције појавиле. Око 45 одсто пацијената је узраста од пет до 19 година. Ипак, нема места за панику, слика је уобичајна као прошле године и не ради се о грипу. Грип нас очекује тек у децембру – објашњава Лепосава Геротић Илић, епидемиолог Градског центра за јавно здравље у Београду.

Повећан број оболелих од респираторних инфекција забележен је и у Крагујевцу, а ове године је карактеристично да су на мети вируса доњи респираторни путеви.

– Забележена су 1.472 пацијента са овом дијагнозом, и деце и одраслих, што је за 10 одсто више него у истом периоду прошле године. Инфекције горњих респираторних путева су током септембра забележене у 4.066 случајева, али то је за 40 одсто мање него прошле године – кажу из Дома здравља Крагујевац.

Ана Ђокић     Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар