Почетна » Влада препоручила држављанима Србије у иностранству да одложе долазак у Србију

Влада препоручила држављанима Србије у иностранству да одложе долазак у Србију

од admin
0 коментар

 

Министарство спољних послова саопштило је данас да је препоруку владе „дистрибуирало на све расположиве начине, посредством дипломатско – конзуларних представништава, Српске православне црткве, гласила дијаспоре“.

У саопштењу се наводи да је „након увођења рестриктивних мера у многим земљама, велики број држављана Србије затечен на одређеним дестинацијама без могућности наставка планираног пута у Србију“. Реч је, додаје се, о грађанима које у страним државама затекли на службеним и туристичким путовањима, на лечењу од малигних и других тешких болести, студентима.

Министарство истиче да „сва дипломатско-конзуларна представништва улажу максималне напоре да реше проблеме грађана и организује њихов повратак уколико је то неопходно“ и „поново апелује на све градјане да не крећу на пут уколико имају могућност да остану у страној земљи“.

„Од појаве вируса ЦОВИД 19 у свету, министар спољних послова Србије Ивица Дачић дао је инструкцију свим дипломатско-конзуларним представништвима Србије да помоћ и заштита грађана Србије у угроженим подручјима мора да представља приоритет у њиховом раду“, наводи се у саопштењу.

Министар је, како се додаје, свакодневно у контакту са својим колегама министрима спољних послова, као и са представницима међународних организација, како би се што брже пронашла решења за проблеме изазване рестриктивним мерама које земље доносе како би се заштитиле од вируса, а највећи број проблема односи се на ограничење превоза путника и транспорта робе.

Одлуком министра Дачића формиран је и Кризни штаб у Министартсву ради пружања помоћи градјанима Србије у иностранству.

Од увођења ванредног стања у Србији, 15. марта, Министарство спољних послова је ангажовано и на помоћи страним држављанима и њиховим дипломатско-конзуларним представништвима које је мера забране уласка у или транзита кроз Србију затекла на путу ка матичној држави или на самој граници Србије.

Бета/Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар