Почетна » Влада продужила ограничење цена основних животних намирница и деривата нафте

Влада продужила ограничење цена основних животних намирница и деривата нафте

од Други Пишу
0 коментар

Влада Србије данас је продужила важење уредби о ограничењу цена основних животних намирница и деривата нафте до 31. маја, у циљу спречавања већих поремећаја на тржишту. Чланови владе усвојили су и Уредбу о привременој мери ограничавања и надокнади разлике у цени природног гаса набављеног из увоза или произведеног у Србији, у случају поремећаја на тржишту природног гаса.

Процењено је да повећање цене природног гаса до највише 10 осто у односу на постојеће цене неће утицати на макроекономску стабилност, на увознике и произвођаче природног гаса, али да ће утицати на крајње потрошаче јер ће за њих набавна цена природног гаса бити увећена до највише 10 одсто.

На седници је усвојена и Уредба о мерилима и критеријумима за доделу подстицајних средстава за очување и заштиту биолошке, предеоне и геолошке разноврсности, који су намењени искључиво локалним самоуправама.

Средства у укупном износу од 45 милиона динара биће додељена за инфраструктурне пројекте, решавање проблема појединачних и групних септичких јама које су, као је наведено, углавном водопропусне и представљају претњу загађењу земљишта и површинских и подземних водотокова.

Новац је намењен и за успостављање мреже локалних удружења као што су удружење жена, произвођача меда, сира и слично, одржавање и учешће на сајмовима, формирање и промоције етно поставки, промоција туризма.

Право да конкуришу за средства из подстицаја имају локалне самоуправе на чијој су територији национални паркови и заштићена подручја проглашена актом владе, а учешће подстицајних средстава у предрачунској вредности средстава потребних за реализацију радова и активности може да износи до 80 одсто.

Влада је донела и Одлуку о образовању Радне групе за припрему полазних основа за узајамно признавање професионалних квалификација у региону Западног Балкана, како би се дала подршка активностима из Акционог плана за успостављање Заједничког регионалног тржишта за период 2021-2024, који је усвојен у оквиру Самита лидера Западног Балкана у Софији, 10. новембра 2020. године.

Предвиђено је међусобно признавање академских и професионалних квалификација на територији Западног Балкана, у оквиру иницијативе Мини Шенген, ради олакшавања кретања људи, односно квалификоване радне снаге.

Влада Србије усвојила је и Уредбу о издавању доплатне поштанске марке „Недеља Црвеног крста“, како би се обезбедила средстава за реализацију акције од ширег друштвеног значаја, односно Програма „Ефикасан одговор на несреће – јачање капацитета Црвеног крста за деловање у несрећама – 2023. година“.

Доплатна маркица од 10 динара биће штампана у тиражу од 750.000 комада за писма тежине до 20 грама у периоду од 8. до 15. маја, када Црвени крст Србије обележава посебну манифестацију „Недеља Црвеног крста“.

foto N1

Бета/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар