Почетна » Влада Србије симулира дијалог са грађанским друштвом о спречавању финансирања тероризма

Влада Србије симулира дијалог са грађанским друштвом о спречавању финансирања тероризма

од admin
0 коментар

 

Средином јуна 2021. године, Радна група за израду процене ризика од финансирања тероризма и Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог позвали су организације цивилног друштва да попуне Упитник за процену рањивости непрофитног сектора од финансирања тероризма у периоду од 11. до 25. јуна 2021. Позив за попуњавање упитника је упућен без претходног представљања сврхе и процеса израде процене, методологије прикупљања података и њихове накнадне употребе. Састанак са организацијама је најављен као могућ тек након попуњавања упитника у периоду од 28. јуна до 7. јула. Ово указује да је неискрена намера да „коначна оцена ризика буде заједнички резултат рада свих институција и организација цивилног друштва“ јер се од грађанског друштва тражи да учествује у процесу без кључних информација и договора о начину сарадње. Пример правог партнерског односа се може наћи у Северној Македонији у којој су надлежне институције направиле заједничку групу са организацијама цивилног друштва која је координирала процесом информисања грађанског друштва у припреми процене ризика, прикупљања и анализе података. Заједничким снагама су дефинисане и препоруке за отклањање могућности за злоупотребу непрофитних организација. Овај процес је трајао више месеци, за разлику од месец дана колико је предвиђено за консултовање грађанског друштва у Србији.

 

Посебно је забрињавајуће што се на овај начин комуницира након озбиљног нарушавања поверења између државних органа и грађанског друштва у случају Списак. Подсећамо да је Радна група за финансијску акцију (ФАТФ – тхе Финанциал Ацтион Таск Форце), оценила да је провером банкарских трансакција 57 организација и појединаца из медија и цивилног сектора без одговарајућег правног основа, Управа за спречавања прања новца прекорачила своја овлашћења и поступила супротно препорукама овог главног међународног тела за успостављање стандарда за спречавање прања новца и финансирање тероризма. Такође, овим поводом УН специјални известиоци за људска права оценили су да је Влада Србије злоупотребила механизам за борбу против финансирања тероризма са циљем да заплаши представнике цивилног друштва и бранитеље људских права, ограничи њихов рад и угуши критику власти. До данас, Управа за спречавање прања новца и финансирање тероризма Владе Србије није одговорила на захтев организација цивилног друштва да јавно објави кључне налазе тзв. стратешке анализе у којој је потврђено да организације и појединци са Списка послују у складу са законом и да о овоме заједно известе комерцијалне банке у Србији.

 

Борба против финансирања тероризма на основу поуздане и кредибилне анализе ризика направљене у сарадњи са грађанским друштвом захтева отклањање штете организацијама и појединцима који су непримерно таргетирани и договор око транспаретног и смисленог процеса консултација.

 

Потписници:

1. Центар за владавину права

2. Омладински центар ЦК13

3. БИРОДИ

4. БИРН

5. Београдски центар за људска права

6. Грађанске иницијативе

7. Траг фондација

8. А11

9. Београдски центар за безбедносну политику

10. Национална коалиција за децентрализацију

11. Аутономни женски центар

12. Славко Ћурувија фондација

13. Центар за практичну политику

14. НУНС

15. ЦИНС

16. Фонд за хуманитарно право

17. Yуцом

18. Центар за европске политике

19. Европски покрет у Србији

20. ЦАНВАС

21. Хелсиншки одбор за људска права

22. Протецта

23. Војвођански грађански центар

24. Проактив

Можда ти се свиди

Оставите коментар

9 + 7 =