Почетна » Владика Григорије: Тужно је ако нема опаснијег од мене

Владика Григорије: Тужно је ако нема опаснијег од мене

од admin
0 коментар

 

Али хоћу да мислим. И хоћу да кажем оно што мислим, ако ме већ неко пита. Не говорим ништа, ако ме нико не пита. Нисам ја тражио да правим интервју у Блицу. Ако не смем да мислим, и ако не смем да говорим, онда свака част. А изгледа да је тако – каже у разговору за Данас Григорије, владика Диселдорфа и Немачке, поводом интервјуа који је дао Блицу, а који је у последњем моменту повучен из штампарије, и у недељу, када је требало да буде објављен, није угледао светлост дана. Владику су јуче звали из Блица и рекли да је дошло до грешке, те да ће разговор накнадно бити објављен. Међутим, владика сумња да је у питању грешка и неће дозволити накнадно објављивање.

– Мучно ми је све то. Рекао сам им да сам много ствари прошао у животу и да нисам мало дете. Објаснио сам им да ме је њихов уредник звао, захвалио се, рекао да носи текст у штампарију и да ће изаћи у недељном броју на три стране. Уместо тога изашле су слике метроа а на почетку, њиховом непажњом, остао део мог интервјуа. Не можемо бити толико наивни, уз сву добру вољу, и рећи да је у питању грешка – истиче Григорије.

Владика додаје да је био изненађен одлуком уредништва и менаџмента компаније „Рингиер Аxел Спрингер“ која издаје Блиц да не објаве његов интервју, као и образложењем да они то нису намерно урадили.

– Разговарао сам са уредником када је текст ушао у штампарију.

Кад, сутрадан ме зову људи и кажу да неме интервјуа. Стоји део моје изјаве коју су заборавили да скину. Некако је несрећно остао. То је мало смешно и мало чудно – каже владика. Он додаје да ако Блиц ипак буде хтело да објави интервју, требало би да га питају а он ће им на то одговорити да сада то нема смисла нити потребе.

– Не могу да верујем да су људи дотле дошли, да избаце интервју. Не знам ни шта је у њему било толико „страшно“. Око 90 одсто онога што сам рекао је било моје сагледавање ситуације у Црној Гори. Због тога сам и пристао на разговор, све остало је већ речено. По мом скромном мишљењу, чак сам био суздржан и веома пажљив. Нисам помињао никаква имена, али јесам власт у Београду. Ваљда се то сме. Поновио сам и оно што сам рекао на трибини на Филозофском факултету, да ће се изненада појавити народ и да свака аутократија на то треба да рачуна – истиче Григорије.

На констатацију многих да се актуелна власт њега плаши, владика каже да они с времена на време покрену неку хајку на њега „која није заснована ни на чему“.

– Ни то ми није јасно, али нека их. Исто ми је неко јуче рекао, у вези са причом о скидању текста, да су у Блицу многи давали интервјуе и из све снаге, много јаче од мене критиковали режим у Београду, а неко је тамо рекао „али он је опасан“. Не знам шта да мислим о томе нити се осећам као „опасан“. Тужно би било ако нема никог опаснијег од мене – каже Григорије. Наш саговорник додаје да није ни имао вољу да даје интервју пошто је у четвртак на Филозофском факултету учествовао на трибини, али га је неколико новинара „ухватило“ тамо. Новинару Блица је дао интервју дан раније у Звездара театру.

„Да је среће, са Григоријем, владиком Диселдорфа и Немачке, причали бисмо највише о његовој новој епархији у којој службује већ годину и по дана и у коју му свакодневно стижу нови верници. Свестан је тужне истине да док се пуне цркве у Диселдорфу, Берлину и Хановеру, празне се оне у Србији, Босни и Херцеговини, Црној Гори…“, овим речима започет је интервју са владиком Григоријем у недељном издању Блица, који је остао, уз слике метроа.

„Завршава се епоха владалаца лопова, превараната, лажова који раде све супротно од онога што говоре. Нико не може да се супротстави тој реци која тече. И у овом граду ће потећи та река и због тога сам срећан што сам међу вама. Неће ова власт још дуго“, рекао је, између осталог, владика Григорије на трибини Филозофског факултета.

„Увек је било важно имати људе са личном храброшћу. Увек је важно критиковати и цркву. И свакога. Чим видите човека да не трпи критику, а влада – он је много луд и опасан“, поручио је владика Григорије гостујући у Београду.

Блиц: Дошло је до неспоразума

– Интервју са владиком Григоријем у неизмењеном облику излази у понедељак 2. марта на свим Блицовим платформама, а у склопу ексклузивног садржаја и новог пројекта који тада и покрећемо – поручили су за Данас из Блица, одговарајући на питање због чега су скинули интервју са владиком Григоријем. „Интервју, дакле, није скинут и само је један у низу разговора са владиком који смо досад урадили. Жао нам је што је дошло до неспоразума, Блиц је познат као медиј који поштује своје саговорнике и тако ће бити и убудуће“, закључују у Блицу.

Илић: Григорије сувише јасан

Свештеник Ненад Илић каже за Данас да је владика Григорије сигурно био „јасан и инспиративан“, те да је то вероватно разлог скидања његовог интервјуа у Блицу. „Јасан и инспиративан, преко мере подношљиве за власт. Можда је то и добар знак. Знак да га се плаше“ – сматра Илић.

Катарина Живановић  Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар