Почетна Друштво Владика Јован забранио свештеницима да говоре без дозволе

Владика Јован забранио свештеницима да говоре без дозволе

од admin
0 коментар

 У документу који је достављен нашем порталу, епископ Јован, који након смрти патријарха Иринеја преузео управљање над Архиепископијом београдско-карловачком, позвао се на одлуке Синода из 2003. и 2017. године, где се наводи да београдски свештеници не могу да говоре јавно без благослова надлежног архијереја.

“Поводом честих јавних наступа појединих свештених и монашких лица, као и вероучитеља Архиепископије београдско-карловачке без благослова надлежног архијереја, како у радио емисијама, тако и на ТВ Храм и другим телевизијама и електронским медијима, још једном упозоравамо да нико без нашег благослова не може учествовати у поменутим медијима”, наводи се у писму достављеном београдском свештенству, уз претњу покретањем дисциплинског поступка.

У поменутом документу, који је упућен је свештеницима 1. децембра, поручује се да они који ипак добију благослов морају да “воде рачуна” о томе шта ће говорити за медије.

Подсетимо, почетком године покојни патријарх Иринеј идентичну меру је изрекао доценту Богословског факултета Вукашину Милићевићу. Патријарх је тада Милићевићу забранио јавне наступе због “непослушности и ставова које је износио”, а за које је Иринеј тада навео да су “противни Српској православној цркви”.

Милићевићев случај дуго је био усамљен, а сад се мера забране односи на све свештенике у Београду, чији ће јавни наступи у потпуноси бити контролисани од стране епископа Јована.

Војислав Милованчевић    Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар