Почетна » Владимир Гајић: Министар полиције прекршио закон емитовањем тајних снимака

Владимир Гајић: Министар полиције прекршио закон емитовањем тајних снимака

од admin
0 коментар

 

Није законито ни снимање Уроша Савића током боравка у притвору, оцењује за Данас адвокат Владимир Гајић.
 
Гајић је био заступник двојице чланова Покрета уједињених фантома, које је, заједно са Урошем Савићем, тужилаштво хтело да притвори на годину дана због уласка у РТС, протеклог викенда, на протесту „Један од пет милиона“.
 
– Када је реч о поступању полиције у ситуацијама у којима сам ја био лично присутан, оно је било крајње коректно. Полиција је била љубазна. Наравно да не могу да сведочим ономе што нисам својим очима видео. Међутим, није спорно да су Уроша Савића тукли, као што су тукли једног од двојице чланова Покрета уједињених фантома, Милана Перната, о чему постоји видео-запис. Чекајте, два жандарма су га ударала песницама у главу, да би то батињање прекинуо један од полицајаца у цивилу, што је Миљан Пернат потврдио на суду. То се и чује на снимку. Тај полицајац у цивилу га је склонио у просторију и сачувао од даљег малтретирања – препричава за Данас адвокат Владимир Гајић.
 
Он даље истиче да снимак где се види Урош Савић у притворском делу, у подруму зграде београдске полиције, представља јасно кршење закона.
 
– Очигледно је да је реч о тајном снимању лица, па се поставља питање законитости снимања тог лица. Наравно, истовремено је и емитовање тог снимка незаконито. Полиција за то нема правни основ, то је неовлашћено снимање. Полиција би могла да испостави аргумент да је снимала притвореника због сумње да он може себи да науди. Али, видите, ако је то заиста разлог, онда је за спречавање таквог случаја неопходно непосредно присуство и увид неког од стражара, који би могао да спречи одмах такав покушај притвореника, уместо да снима цео случај – истиче за Данас Владимир Гајић.
 
Он додаје да правни тим Савеза за Србију тренутно ради на идентификацији припадника Жандармерије који су тукли Перната, па ће, у складу са законом, доставити видео-снимак и доказе из којих се види да је над њим спровођена незаконита примена силе, 16. марта, испред зграде Радио-телевизије Србије.
 
– Мој коментар на изјаву Уроша Савића о малтретирању које је доживео у притвору јесте да се он налази у стању емотивног шока, па у том смислу долази и до малог претеривања у вези са оним што је испричао да је доживео. То, међутим, не умањује одговорност полиције за физичко злостављање од стране специјалних полицијских снага које ничим није било изазвано, што потврђују новинари и запослени сведоци у РТС – закључује Владимир Гајић за наш лист.
 
Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић јуче је негирао лоше поступање полиције према ухапшенима након протеста у Београду и приказао новинарима снимак из притвора на ком се види један од ухапшених Урош Савић. Савић је за наш лист рекао да му два дана током притвора нису дали воду ни храну, као и да су га пошто је упао у зграду РТС, полицајци тукли. Стефановић је то демантовао снимком на коме се види Савић како једе сендвич, умива се и пије воду, а Стефановић је казао да је Савић попио и кафу када је доведен у полицију. Он је казао да се таквим изјавама наноси штета полицији која професионално ради и чува безбедност Србије. „Немојте да полиција буде тема и немојте са њима да ратујете. Имате политичке мете. Није спорно да говорите о нама шта хоћете, ми имамо могућност да се одбранимо, али како да се одбрани обичан полицајац“, казао је Стефановић. Он је рекао да су на протестима понижавали полицију, лајали на њих, псовали их и изговарали најтеже увреде и да он неће дозволити да било који политичар, како је навео, због враћања у политичку фотељу и финансијског интереса понижава полицију и доводи у питање рад хиљада професионалаца широм Србије.
 
Лист Данас поступио професионално
 
Наш лист је након хапшења учесника демонстрација „Један од пет милиона“ објавио низ разговора са приведенима, објавивши њихова аутентична сведочења о томе шта су доживели током хапшења, притвора и суђења. Један од њих био је и Урош Савић, мада су сви наши саговорници пре њега истицали да су полицајци током притвора према њему били коректни. Једино је Савић тврдио да су га изнуривали глађу и жеђу. Тако да не стоји оцена да је Данас то урадио тенденциозно, јер смо претходних дана објавили сведочења демонстраната који су имали само речи хвале за полицајце.
Снежана Чонградин   Данас
 

Можда ти се свиди

Оставите коментар