Почетна » Владина радна група покренула акцију за прикупљање новчане помоћи новинару Милану Јовановићу и тражи ефикасније суђење оптуженима за паљење његове куће

Владина радна група покренула акцију за прикупљање новчане помоћи новинару Милану Јовановићу и тражи ефикасније суђење оптуженима за паљење његове куће

од admin
0 коментар

 

Поводом одлуке Апелационог суда о укидању првостепене пресуде против Драгољуба Симоновића, Владимира Михаиловића и Александра Маринковића, оптужених за паљење куће новинара Милана Јовановића, Радна група за безбедност и заштиту новинара одржала је ванредни онлајн састанак.

У саопштењу са састанка се каже да су чланови Радне групе указали на чињеницу да је одлука Апелационог суда донета крајем новембра и изразили незадовољство што она није правовремено достављена свим странама у поступку. Такође су апеловали на правосудне институције да у будућности одлуке благовремено и без одлагања достављају заинтересованим странама.

„На састанку је истакнуто да је неопходно доћи до правноснажне пресуде у овом предмету у најкраћем року, те да је ефикасност у поновљеном поступку изузетно важна имајући у виду досадашњи ток случаја и време трајања. Радна група је изразила очекивање да ће се поновљени део поступка окончати у што краћем року, у складу са законом“, каже се у саопштењу.

Радна група је подржала иницијативу да се организује акција солидарности у којој ће се, у наредних месец дана, прикупити неопходних 2,5 милиона динара за обнову спаљене куће Јовановића.

Средства за помоћ новинару Јовановићу могу се уплаћивати на следеће жиро-рачуне:

За динарска средства 265-1100310006448-08

За девизна средства 265-1000000017731-14

Уплате ће се примати до постизања циља од 2,5 милиона динара и када се достигне тај циљ, наменски рачун неће прихватати нове уплате.
Све додатне информације о овој акцији солидарности могу се добити такође путем СОС телефона за пријаву напада на новинаре (0800 100115).

Радна група је предложила, а Министарство унутрашњих послова прихватило, да се изврши процена безбедности за Милана Јовановића.

Радна група је саопштила и да ће размотрити и предложити Влади Републике Србије начин на који би се у наредном периоду обезбеђивала средства која би била доступна новинарима чија је имовина оштећена извршењем неког кривичног дела и која би се враћала након спроведених поступака обештећења од извршилаца кривичног дела.

Договорено је да ово буде тема на првом следећем састанку Радне групе, како би се пронашао трајни механизам за сличне ситуације.

 

Цензоловка

Можда ти се свиди

Оставите коментар